Ta reda på vilka 5 exotiska växter som passar i det svenska klimatet.
Ta reda på vilka 5 exotiska växter som passar i det svenska klimatet. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Palmer i Sverige? 5 exotiska växter som tål kyla

Många svenskar vill skapa en exotisk atmosfär i trädgården, men vet inte hur. Här är fem köldtåliga växter som kan hjälpa till med det.


Kan palmer verkligen växa i Sverige? Svaret är ja, om du väljer rätt sorter och sköter om dem på rätt sätt. I den här artikeln presenterar Nyheter24 fem olika växter som tål kyla och som kan ge din trädgård en touch av Medelhavet.

Stålpalm 

Stålpalmen är en av de mest populära palmerna som kan odlas i Sverige. Den har en slank stam och stora, vackra blad som skapar en exotisk känsla i trädgården. Stålpalmen trivs i en tempererad klimatzon och är känd för sin förmåga att tåla kalla vintrar. Den kan överleva temperaturer ner till -15 grader Celsius, men behöver skyddas med ett isolerande material som halm eller jutesäckar under de kallaste månaderna.

Kinesisk vinspalme 

Kinesisk vinspalme är en annan palm som är lämplig för odling i Sverige. Den har taggiga blad och en robust stam som gör den motståndskraftig mot starka vindar. En kinesisk vinspalme trivs i halvskugga och kan överleva temperaturer så låga som -20 grader Celsius. Den behöver dock en väldränerad jord och ett skyddande täcke av löv eller bark under vintern.

Vindpalm 

Vindpalmen är en mindre version av stålpalmen och har en slankare stam och mindre blad. Den är perfekt för mindre trädgårdar och kan överleva kalla vintrar med temperaturer ner till -15 grader Celsius. Vindpalmen behöver också ett isolerande skydd under vintern, men är annars ganska lättskött. Den gillar soliga eller halvskuggiga lägen och fuktig, men inte blöt, jord.

Guldpalm

Guldpalmen är en elegant palm med gulgröna blad och flera stammar som växer från samma rot. Den är inte lika härdig som de andra palmerna på listan, men kan ändå odlas i Sverige om den placeras i ett varmt och skyddat läge. Guldpalmen kan tåla temperaturer ner till noll grader Celsius, men bör tas inomhus under vintern eller täckas med ett frostskydd. Guldpalmen trivs bäst i full sol eller ljus skugga och behöver regelbunden bevattning.

Jättepalmlilja 

Jättepalmlilja är egentligen inte en palm, utan en suckulent växt som tillhör sparrisväxterna. Den har dock ett palmliknande utseende med en tjock stam och långa, spetsiga blad. Jättepalmlilja är mycket tålig och kan klara sig utomhus året runt i Sverige. Den kan tåla temperaturer ner till -10 grader Celsius, men bör skyddas från snö och is. Jättepalmlilja gillar soliga lägen och torr jord.

Som du ser finns det flera växter som kan ge din trädgård en exotisk och avkopplande atmosfär. Med rätt val av sorter och skötsel kan du njuta av palmer i Sverige. Kom ihåg att välja en plats som passar din växt, ge den rätt mängd vatten och skydda den från frost och vind. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!