Ny jobbstatistik för USA har nu presenterats. Arkivbild.
Ny jobbstatistik för USA har nu presenterats. Arkivbild. - Foto: Elise Amendola/AP/TT

Börslyft efter lägre jobbsiffra

Sysselsättningen i USA bromsar in. Det ökar chansen för räntesänkningar, vilket fick aktiebörserna att stiga.


Sysselsättningen i USA ökade med 175 000 jobb i april, enligt nya siffror från arbetsmarknadsdepartementet. Det var mindre än analytikernas förväntningar som låg på 240 000 nya jobb utanför jordbrukssektorn. I mars tillkom 315 000 nya jobb enligt något uppreviderade siffror.

Samtidigt steg arbetslösheten till 3,9 procent, från 3,8 procent, vilket kan jämföras med prognosen på 3,8 procent. Timlönerna ökade med 3,9 procent på årsbasis. Det var lägre än månaden innan och även lägre än marknadens förväntningar.

Siffrorna är goda nyheter för finansmarknaderna. En något långsammare aktivitet i den amerikanska ekonomin ökar chanserna för en räntesänkning. Prissättningen på räntemarknaden har nu tidigarelagt en första sänkning från den amerikanska centralbanken Fed till september, från november, skriver Bloomberg. Å andra sidan var det inte så länge sen som räntespekulanterna trodde på en sänkning redan i vår.

Om Fed sänker räntan bättrar det även på utsikterna för att den svenska Riksbanken kan sänka styrräntan mer än annars. Med en mindre räntedifferens till USA bättras utsikterna för den svenska kronan, som följdriktigt direkt stärktes med 4-5 öre mot dollarn.

Jobbsiffran får bland annat Stockholmsbörsen att lyfta till dagshögsta. OMXS-index är på eftermiddagen upp en procent i spåren av att marknadsräntorna faller tydligt.

TT
/
USA