Teslas vd Elon Musk vinkar glatt - hoppas få stöd av svenska småsparare. Arkivbild.
Teslas vd Elon Musk vinkar glatt - hoppas få stöd av svenska småsparare. Arkivbild. - Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Svenska småsparare vill rösta om Musks jättelön

Hans gigantiska lön på omkring 600 miljarder kronor stötte på patrull. Nu vill svenska småsparare göra sin röst hörd på Teslas bolagsstämma, möjligtvis för att stötta vd och grundaren Elon Musk. Det är en ovanlig situation, säger Frida Bratt på nätmäklaren Nordnet.


Många svenskar äger aktier i Tesla. Bara Nordnet har cirka 65 000 kunder med aktier i elbilsjätten, Avanza 84 000.

Inför Teslas bolagsstämma 13 juni gör både Avanza och Nordnet undantag i de normala procedurerna – att låta småspararna rösta på ett amerikanskt bolags stämma. Orsaken är att många kunder har hört av sig, dels direkt men även via sociala medier.

— Jag har ingen siffra, men det är det högsta trycket vi har upplevt, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Domstol sa nej

Bakgrunden är uppståndelsen kring Elon Musks superlön för året 2018, då hans samlade ersättning från Tesla landade på 55,8 miljarder dollar, eller motsvarande cirka 600 miljarder kronor. En domstol i Delaware – där Tesla har sin juridiska hemvist – underkände senare ett tidigare klartecken från ägarna för ersättningspaketet som sträcker sig över flera år och består av aktier.

Nu ska frågan alltså upp för beslut hos ägarna igen. Styrelsens förslag är att godkänna jättepaketet. Inför stämman har Elon Musk på plattformen X – som han äger – uppmanat europeiska banker att låta småspararna rösta.

Vad tycker då svenska småsparare? Svårt att veta förstås, men både Frida Bratt och hennes kollega på Avanza, Philip Scholtzé, tror att de vill rösta för styrelsens förslag. Det är i alla fall vad som syns i kommentarerna i sociala medier, resonerar de.

Man gillar Musk

— Jag tror att man resonerar som så att man gillar Tesla, man gillar Elon Musk och jag tror att man resonerar som så att det som är bra för Elon Musk är också bra för Tesla, säger Frida Bratt.

— Det känns som att det finns någon form av oro för att det här (ersättningspaketet) liksom inte skulle gå igenom, säger Philip Scholtzé.

Även andra frågor, som arbetarnas rätt att engagera sig fackligt, ska dryftas på stämman.

Teslas styrelse förordar att ägarna röstar nej till förslaget att Tesla inte får motarbeta arbetare som vill organisera sig fackligt.

TT
/