Granbarkborren är en cirka 4 millimeter lång skalbagge som tillhör barkborrarna. Granbarkborren är den insekt som gör mest skada på svenska granskogar. Arkivbild.
Granbarkborren är en cirka 4 millimeter lång skalbagge som tillhör barkborrarna. Granbarkborren är den insekt som gör mest skada på svenska granskogar. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Larmet: Granbarkborren svärmar – röj i skogen

Den stora trädförstöraren granbarkborren svärmar runt om i landet. Skogsägare uppmanas att röja bort nedblåsta eller skadade granar.


Fakta: Granbarkborre

Det finns cirka 90 arter av barkborrar i Sverige, varav nästan 30 kan leva på gran. Den som gör stor skada är den åttatandade barkborren, som blir cirka fyra millimeter lång.

Vindfällda granar är skadeinsektens lättaste "byte". Även levande träd kan angripas om de är torra eller försvagade på annat sätt. Borren kan dofta sig till granar som är stressade.

Granens försvar vid ett angrepp är att försöka "dränka" inkräktarna i kåda.

De viktigaste åtgärderna mot barkborren är att inte plantera gran på olämplig, för torr mark, och att snabbt ta hand om vindfällen eller andra angripna träd i skogen.

Källor: Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet

Fångsterna i Skogsstyrelsens fällor visar att granbarkborrens huvudsvärmning nu pågår i stora delar av Sverige, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Flest djur har fångats in i de sydöstra länen, där skadorna varit störst de senaste åren. I topp ligger södra Dalarna där över 6 000 granbarkborrar fångats den senaste veckan. I Örebro, Kalmar och Östergötlands län har över 4 000 borrar gått i fällorna.

Sedan ökningen av skador efter torrsommaren 2018 har skog för över 15 miljarder kronor dödats. I fjol minskade angreppen men ännu är populationerna höga.

Nu är de svärmande borrarna på jakt efter lämpliga granar att angripa och föröka sig i. Blir det en torr och varm sommar finns risk för ett rejält bakslag.

Det viktigaste nu är att ta hand om de granar som blåst ned eller skadats av snön i vinter eftersom borren gärna förökar sig där, skriver Skogsstyrelsen.

TT
/
/