Farah Abadi
Farah Abadi rasar efter intervjun med Fröken Snusk. - Foto: Mickan Palmqvist/TT Bild, Jonas Ekströmer/TT Bild

Farah Abadi i bråk efter Fröken Snusk-intervju: "Osmakligt"

Farah Abadi intervjuade artisten Fröken Snusk, som i SVT-programmet Sverige! berättade om hur hon blev antastad under Melodifestivalen. En detalj i klippet fick en tittare att se rött – och gå hårt åt Farah. Som i sin tur inte inte var sen med att svara...


Den kontroversiella artisten Fröken Snusk, 19, tog Sverige med storm när hon klädd i rosa maskering levererade EPA-dunk-hits som Rid mig som en Dalahäst och Från trakten till EPA:n.

Hon tävlade även i Melodifestivalen med bidraget Unga & Fria – men hennes medverkan var långt ifrån glasklar. Kort efter att "Fröken" presenterades som artist så larmade Spotify om att det var något som inte verkade stämma kring Fröken Snusks streams. Det misstänktes att de skulle vara manipulerade.

I december 2023 så börjar en fyra månader gammal låt med Rasmus Gozzi och Fröken Snusk – "Gynekologen "– plötsligt spelas 184 000 gånger. Vanligtvis har låten 40 000 lyssningar om dagen. Den 11 december 2023 är det Sveriges mest spelade låt. Så brukar det inte vara. 

Fram till julafton är annars "Last Christmas" med Wham den mest spelade låten.

Dagen efter så rasade "Gynekologen" ner till plats 79. Och där låg den fram till annandag jul då låten stack iväg igen – med 135 000 spelningar på en dag. Då hamnade den på andra plats på topplistan.

Fröken Snusk i Melodifestivalen. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall/TT Bild

Branschorganisationen Ifpi agerade först. Redan innan den andra toppen så tog de bort dels Fröken Snusks superhit Rid mig som en dalahäst och även Gynekologen från topplistan.

– Enligt våra uppgifter har Spotify både haft span en längre tid på lyssningssiffrorna kring Rasmus Gozzi (Fröken Snusks producent och låtskrivare, reds. anm) och Fröken Snusk och även skickat varningar till dom, berättade journalisten Hugo Lindkvist i Dagens Nyheters podd Spotlight.

I februari 2024 kom låtarna tillbaka till Spotify, och både Fröken Snusk och producenten Rasmus Gozzi gladdes åt beskedet.

Fröken Snusk om händelsen i greenroom – berättar för Farah Abadi i Sverige

Lika stor glädje blev det däremot inte på Melodifestivalen. Fröken Snusk åkte ut i den andra andra deltävlingen. Men innan hon ställde sig på scen, under repetitionerna, så hände något otäckt i greenroom.  

En berusad man tog sig in och lyckades ta sig fram till Fröken Snusk. Han antastade henne sexuellt. 

När Fröken Snusk gästade SVT-programmet Sverige som leds av Farah Abadi berättade Fröken Snusk mer om den fruktansvärda händelsen.

Fröken Snusk. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT Bild

– Det var obehagligt. Väldigt obehagligt. Det blir som, när man lyssnar på andra, gud vad ska man säga. Man fryser. Man blir en staty. Hela jag blev en isbit, sa Fröken Snusk i programmet.

– Man vill vara snäll. Man vill inte ställa till med en scen, svarade Farah.

Farah Abadi. Bildkälla: Johan Nilsson/TT Bild

– Ja, jag tror det var mest det jag tänkte på. Dom filmar och grejer. Ska jag bara förstöra hela sändningen och gå typ? Det är jättekonstigt, förklarade Fröken Snusk i intervjun.

– Men du hade fått göra det, sa då Farah.

– Jag vet. Men man tänker inte det där och då, svarade Fröken Snusk.

Fröken Snusk under Melodifestivalen. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall/TT Bild

På Instagram har Farah delat klippet på när Fröken Snusk berättar om vad som hände henne i greenroom.

"I greenroom på Mello hände det som aldrig får hända. @frokensnuskofficial blev sexuellt antastad. Hur många gånger har man själv upplevt exakt samma sak? Någon tar sig friheter, man fryser till och vill inte ställa till med en scen? ”Kanske överdriver jag? Kanske hände det inte?” Men man ska fan inte vara rädd att ställa till med en scen! Vi borde alltid säga till varandra att det är ok att ställa till med en scen!", skrev Farah i inlägget.

Farah möttes av flera positiva reaktioner från sina följare – men en person såg rött av Farahs klipp på Fröken Snusk. 

Fröken Snusk intervjuas under Mello. Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT Bild

I en kommentar till Farah skriver den upprörda tittaren:

"Sluta ge utrymme åt en som bär en symbol för grovt, grovt våld, det vill säga en rånarluva. Det är direkt osmakligt. Det är direkt osmakligt att ge utrymme för en som på detta vis bär en symbol (rånarluva) för det grövsta av våld. Direkt vidrigt är det. Ännu vidrigare blir det när mina skattemedel går till detta. Så vidrigt", skrev personen.

Farah Abadi var inte sen att svara – och hon satte genast ner foten. Och det rejält.

"Eller så är det en skidmask? Sluta vara ett troll på Instagram med hittepånamn och en följare typ! Tycker du nått så kan du f*n stå för det!", skrev Farah.

"Jag står fullt ut för min åsikt och är inget troll. Att du blir upprörd över att någon inte tycker som du är väldigt talande", svarade den upprörda tittaren.

Farah gav då svar på tal.

"Jag är inte upprörd alls. Tycker det är rätt sjukt att du känner så mycket för en artist att du måste kommentera från ett hemligt konto", skrev Farah.

"Känner inget för denna artist. Tycker bara att det är osmakligt att hon får uppträda i programmet med en rånarluva. Och på så vis låta det ge uttryck för de vidriga våld en rånarluva står för. Det är min åsikt. Med detta sagt önskar jag dig en underbar kväll. Förövrigt är du en fantastiskt bra och duktig programledare", skrev tittaren då som svar.

Så, slutet gott – allting gott? 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!