Fröken Snusk och Spotify
Spotify upptäckte att något inte stod rätt till när det kom till Fröken Snusks streams. - Foto: Janerik Henriksson/TT Bild, Christine Olsson/TT Bild

Så kunde Spotify upptäcka fusket kring Fröken Snusk: "Haft span"

Det är i Dagens Nyheters podd Spotlight som de granskat turerna kring Rasmus Gozzi och Fröken Snusk, vars musik blev bortplockad från Spotify efter manipulerade streams.


Det är i december 2023 som en fyra månader gammal låt med Rasmus Gozzi och Fröken Snusk – "Gynekologen "– plötsligt spelas 184 000 gånger. Vanligtvis har låten 40 000 lyssningar om dagen.

Artisten Fröken Snusk blev hela Sveriges EPA-dunkdrottning. Nu är hon aktuell i Melodifestivalen. Bildkälla: Christine Ohlsson/TT Bild

Den 11 december 2023 är det Sveriges mest spelade låt. Vilket sticker ut. Fram till julafton är annars "Last Christmas" med Wham den mest spelade låten – dag ut och dag in.

Så mycket tjänar Rasmus Gozzi – här är hans månadslön

Tog bort Gynekologen och Rid mig som en dalahäst från Spotify

Dagen efter så rasar "Gynekologen" ner till plats 79. Och så ligger den fram till annandag jul då låten sticker iväg igen – med 135 000 spelningar på en dag. Då hamnar den på andra plats på topplistan.

– I musikbranschen börjar snacket gå intensivt om vad det är som händer med dom här siffrorna. Så här ska det inte se ut, säger Dagens Nyheters granskande reporter Hugo Lindkvist i podden Spotlight.

Rasmus Gozzi. Bildkälla: Stella Pictures.

Branschorganisationen Ifpi agerar först. Redan innan den andra toppen så tar de bort dels Fröken Snusks superhit "Rid mig som en dalahäst" och även "Gynekologen" från topplistan.

Storbråk om intervjun med Fröken Snusk: "Kan inte kontrollera kvinnor"

Då gick larmet på Spotify

Hugo Lindkvist har granskat strömningssiffrorna och i podden Spotlight så förklarar han närmare hur det hela har gått till.

– Man får misstankar om att strömningarna är manipulerade. Att dom inte stämmer. Att det görs på ett artificiellt sätt. På något sätt har de manipulerats. Det vanligaste sättet är att man köper strömningar, säger han och förtydligar att han inte kan veta om det har hänt i det här fallet.

Det skrev 1.Cuz till Fröken Snusk efter bilden med norska stjärnorna

Fröken Snusk. Bildkälla: Christine Olsson/TT Bild

Enligt podden är det då som "larmet går" på Spotify.

– Enligt våra uppgifter har Spotify både haft span en längre tid på lyssningssiffrorna kring Rasmus Gozzi och Fröken Snusk och även skickat varningar till dom, berättar Hugo Lindkvist i podden.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!