Karin Forsberg (till vänster) och Viktor Frisk & Samir Badran (till höger).
1 av 4
Karin Forsberg (till vänster) och Viktor Frisk & Samir Badran (till höger). - Foto: Tatja Hirvikoski/Samir Badran
Samir Badran.
2 av 4
Samir Badran.
Viktor och Samir har båda två diagnosticerats med adhd.
3 av 4
Viktor och Samir har båda två diagnosticerats med adhd. - Foto: Samir Badran Instagram
Viktor Frisk.
4 av 4
Viktor Frisk. - Foto: Viktor Frisk Instagram

Badran och Frisk om utökad skolidrott: "Jag önskar att vi hade haft ett pass om dagen"

Båda melloprofilerna som har adhd menar att träningen har haft positiv effekt på deras vardag.


​Riksförbundet Attention

Här kan du läsa mer om Attention.

#1000timmar

Under två veckors tid kommer Nyheter24 att driva kampanjen #1000timmar för att fördubbla skolidrotten i den svenska grundskolan. Som det ser ut i dag har den svenska grundskolan, med sina 500 timmar utslaget på hela skoltiden, nästan minst idrott och hälsa i hela Europa.

Det vill vi tillsammans med flera svenska kända profiler ändra på.

Skriv på du också – för starkare, friskare och smartare barn.

– Mer träning åt folket, säger PH-stjärnan Samir Badran till Nyheter24.

Han och Viktor Frisk, som driver en av Sveriges största modebloggar, har båda två diagnostiserats med adhd och det har aldrig varit någonting profilerna hymlat med. Av de två killarna är det Samir som tränar mest, och enligt honom har träningen helt klart haft positiva effekter på diagnosen.

– Jag brukar alltid ha mycket energi i kroppen, sitter jag bara mår jag dåligt. Så fort jag varit på gymmet mår jag så mycket bättre, säger Samir.

Han berättar att han samlade på sig mycket energi under skoltiden och att han tyckte det var jobbigt att sitta still.

– Jag önskar att vi hade haft ett pass om dagen i skolan.

Absolut till mer idrott i skolan

Viktor tränar inte lika mycket men han minns själv hur det var när han hade idrott på skolschemat.

– De dagar man hade fysisk aktivitet var man var mer lugn, än de dagar man inte hade idrott. Då var det svårare att känna sig nedvarvad, säger han till Nyheter24.

Han tycker att det absolut bör vara mer idrott i skolan, det skulle särskilt vara en fördel för barn med adhd.

– Barn med adhd har då tillfälle att komma ner i varv att sänka dopaminnivåerna i hjärnan. Och på så sätt kan kan man fungera mer "normalt" i vardagen.


Bildkälla: Instagram

Räcker inte med den skolidrott som finns i dag

De är inte ensamma om att känna de positiva effekterna av idrott. Tatja Hirvikoski, som är psykolog och specialist i diagnoser berättar att människor med adhd drar stora fördelar av att träna och röra på sig.

– Alla människor mår bra av träning, men utifrån min kliniska erfarenhet som psykolog skulle jag säga att personer med adhd mår extra bra av träning, säger hon i en skrift från centrum för idrottsforskning.

Tatja berättar för Nyheter24 att det finns en handfull studier som stryker de positiva effekterna av träning för personer med adhd,

– Slutsatsen man kan dra från studierna, är att 30 minuters motion om dagen kan förbättra det som kan vara problematiskt, som att hålla information i minnet och jobba mot ett mål, säger hon till Nyheter24.

Räcker det med en timmes inplanerad skolidrott i veckan för de här personerna?

– Jag skulle säga att det inte räcker. Bara om man delade upp den timmen till två trettiominuters pass skulle det bli bättre.

Hon förtydligar att det inte bara är skolans ansvar, men att de har en viktig roll.

Sport överhuvudtaget är bra

Även Karin Forsberg som jobbar för riksförbundet Attention, vilket är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD. Hon säger att idrott gynnar elever. Hon har träffat en del föräldrar och elever.

– Av de föräldrar och elever jag träffat stämmer det att idrotten gynnar eleverna. Sport överhuvudtaget lyfts fram som något bra, säger Karin till Nyheter24.

Hon säger att hon tror att skolresultatet påverkas positivt om ungdomarna får röra på sig. Inte bara skolidrott, utan sport överhuvudtaget är bra om man lyckas varva ner.

– Det är viktigt att se det ur ett helhetsperspektiv, till exempel kan det påverka sömnen positivt, vilket ju sin tur har betydelse för plugget.

VILL DU OCKSÅ DUBBLA SKOLIDROTTEN? LÄS MER HÄR:


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!