Simon har adhd. Och han känner sig lyckligt lottad som hittat simningen.
1 av 4
Simon har adhd. Och han känner sig lyckligt lottad som hittat simningen. - Foto: Kasper Blom/TT Bild
Simningen har hjälp honom mer än vad skolidrotten har, men han skulle ändå vilja se mer idrottlektioner i skolan, om de är utformade på ett visst sätt.
2 av 4
Simningen har hjälp honom mer än vad skolidrotten har, men han skulle ändå vilja se mer idrottlektioner i skolan, om de är utformade på ett visst sätt. - Foto: Kasper Blom
"Det är själva känslan under vatten som är skön, där ljud skärmas av och jag bara jobbar på", säger Simon om simningen.
3 av 4
"Det är själva känslan under vatten som är skön, där ljud skärmas av och jag bara jobbar på", säger Simon om simningen. - Foto: SVENSKA DAGBLADET
Även Simons föräldrar håller med Simon om idrotten. Det ska inte krävas så mycket tankekraft på idrottslektionerna. Men de menar att det borde vara rörelse i skolan, varje dag, på något sätt.
4 av 4
Även Simons föräldrar håller med Simon om idrotten. Det ska inte krävas så mycket tankekraft på idrottslektionerna. Men de menar att det borde vara rörelse i skolan, varje dag, på något sätt. - Foto: SVENSKA DAGBLADET/TT Bild

Simon,15, har adhd: "Simningen är hälften av medicineringen"

Simningen hjälper Simon att bli av med "dålig" energi och gör det lättare för honom att koncentrera sig på annat, som till exempel skolan.


#1000timmar

Under två veckors tid kommer Nyheter24 att driva kampanjen #1000timmar för att fördubbla skolidrotten i den svenska grundskolan. Som det ser ut i dag har den svenska grundskolan, med sina 500 timmar utslaget på hela skoltiden, nästan minst idrott och hälsa i hela Europa.

Det vill vi tillsammans med flera svenska kända profiler ändra på.

Skriv på du också – för starkare, friskare och smartare barn.

Simon Blom började medicinera för sin adhd när han var 12 år. Innan dess fick han jobba väldigt mycket med impulser och jobbig energi.

– Han fick slita för att koncentrera sig både i skolarbetet och i det sociala samspelet, och han var ofta helt slut efter skolan, säger hans pappa Kasper Blom till Nyheter24.

Men det är inte medicinerna som har hjälpt honom mest, utan det är simträningen. Simon simmar nio gånger i veckan i en simgrupp där man gör en elitsatsning. Enligt Kasper är simningen halva Simons ”medicinering”. Han blir av med "dålig" energi, blir lugn och balanserad, och har lättare att fokusera på annat, till exempel skolan.

– Det är själva känslan under vatten som är skön, där ljud skärmas av och jag bara jobbar på, säger Simon till Nyheter24.

Adhd-medicinen räcker inte

Kasper berättar att det märks när det är uppehåll från simningen på somrarna. Då räcker inte riktigt adhd-medicinen till. Men medicinen är såklart nödvändig i Simons vardag, trots simningen,

– Då hanterar jag knepigheter och motgångar mycket sämre, till exempel om det går dåligt på simträningen, säger Simon.

Skolidrotten är inte så bra i dag

Både Simon och hans föräldrar skulle vilja se att det var mer fysisk aktivitet i skolan. Simon säger att han skulle vilja ha en idrottslektion per dag, men då måste idrotten vara utformad på ett visst sätt.

– För min del är de bästa lektionerna när man får en kort instruktion på vad som ska göras och då man får jobba med kroppen. Till exempel löpning eller bollspelet ”killer ball”.

Bildkälla: TT Bild

Simon menar att idrottslektionerna i dag är som många andra typer av lektioner, det vill säga att man får lyssna på instruktioner och lära sig, i stället för att jobba mer med kroppen.

– Sen skulle idrottslektionerna helst vara i början eller mitten av dagen, inte slutet. Så att man blir av med jobbig energi och kan koncentrera sig lättare.

Kasper håller med Simon, det ska inte vara så mycket instruktioner och krävas för mycket tankekraft på idrotten.

– Man kanske kan ha en till två "vanliga" idrottslektioner per vecka, och övriga är enbart rörelse, säger Kasper.

Simon är lyckligt lottad

Just på grund av hur skolidrottens utformning i dag har simningen gjort mer skillnad för Simon än vad skolidrotten har gjort. Och han är väldigt glad för att han hittat något som passa honom,

– Jag känner mig lyckligt lottad som hittat något jag trivs med, simningen får mig att må så mycket bättre.

VILL DU OCKSÅ DUBBLA SKOLIDROTTEN? LÄS MER HÄR:


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Barnen mår bättre av mer skolidrott"

18 Jun 2015, 12:02

Miljonsuccé för #1000timmar skolidrott

19 Maj 2015, 17:57
Nyheter24:s succékampanj drog ett enormt engagemang.

Rektorn: "Politikerna vågar inte införa mer idrott i skolan"

15 Maj 2015, 11:52
En stor majoritet av de rektorer vi frågade tycker att det behövs mer idrott i skolan. Av ett flertal anledningar.

Forskare: Tydliga positiva samband mellan idrott och skolprestation

13 Maj 2015, 18:11
Forskare Gisela Nyberg berättar om sambandet mellan idrott och betyg.

Forskning: Fysisk aktivitet minskar risken för cancer

12 Maj 2015, 13:13
Träning är någonting som cancer inte gillar.

Barn påverkas inte av stillasittande – saknas forskningsbelägg

12 Maj 2015, 09:56
I de nya riktlinjerna för barns rörelse finns rekommendationer för hur mycket barn ska röra sig – men inget om hur mycket de kan sitta still.