Undrar du hur mycket du får i månadslön som timanställd?
Undrar du hur mycket du får i månadslön som timanställd? - Foto: Pexels och Pontus Lundahl/TT

Räkna ut din timlön till månadslön – så här gör du

Undrar du hur mycket du får i månadslön som timanställd? Eller är du nyfiken på hur mycket du tjänar i timmen som heltidsanställd? Så här gör du för att räkna ut det, och få bättre koll på din inkomst.


Om du har bytt från att ha månadslön till timanställning eller tvärtom, så kan det ibland vara svårt att göra en omräkning av lönen. Nyheter24 reder ut hur du kan tänka.

Tjäna extra pengar? Så gör du – enligt experten: "Skattefritt upp till 4 000 kronor"

Timlön

En timanställning brukar oftast betyda att du hoppar in och arbetar efter behov, och att lönen betalas ut per timme. Det finns däremot ingen formell anställningsform som heter timanställning, men begreppet används ofta i vardagligt tal. Det rätta namnet är timavlönad. 

Räkna ut timlön

Om man har en månadslön kanske man inte alltid tänker på hur mycket man tjänar per timme. Och om man har en timlön så är man kanske nyfiken kring hur mycket man får in sammanlagt varje månad. Då finns det enkla sätt att räkna ut det på. 

Rutavdrag 2023: Så funkar det och så mycket höjs det 2024

Räkna ut månadslön till timlön

För att räkna ut din timlön delar du din månadslön på antal timmar arbetade i månaden. 

En normal heltidsanställning i Sverige är 40 timmars arbetstid per vecka, och om du jobbar heltid så arbetar du ungefär 160 timmar i månaden. I så fall gör du enligt följande vis:

  • Månadslön / 160 = din timlön. 

Antal timmar för en heltidsanställd kan dock variera, och ett vanligt genomsnitt som ofta används är även 167-168 timmar i månaden.

Räkna ut timlön till månadslön

Det är inte ovanligt att arbetstimmarna för en timavlönad kan variera från månad till månad, och det försvårar uträkningen en aning. Det bästa för att räkna ut timlön till månadslön är att ta fram ett snitt, förslagsvis hur många timmar du jobbat senaste tre månaderna. 

För att räkna ut timlön till månadslön, innan skatt, kan du använda följande formel: 

  • Timlön x antal jobbade timmar i månaden = månadslön innan skatt

Källor: Börskollen, SCB, Jobbland