Tjäna extra pengar vid sidan om jobbet? Då finns det flera alternativ.
Tjäna extra pengar vid sidan om jobbet? Då finns det flera alternativ. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Izabelle Nordfjell/TT

Tjäna extra pengar? Så gör du – enligt experten: "Skattefritt upp till 40 000"

Vill du tjäna extra pengar, vid sidan om ditt jobb?? Då finns det flera alternativ. Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank, ger sina bästa tips.
– Drömmen för många är ju att uppnå en passiv inkomst, säger hon till Nyheter24.


Vill du kunna spara mer pengar eller unna dig något extra i vardagen? Du är inte ensam. Många vill göra just det: tjäna pengar snabbt.

Tjäna extra pengar vid sidan av jobbet?

Och den som vill få till ett bättre sparande eller sätta lite guldkant på vardagen har kanske sett sig om efter inkomstkällor utöver den du redan har från ditt jobb – något som Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank, känner igen. 

– Drömmen för många är ju att uppnå en passiv inkomst, det vill säga en återkommande inkomst som trillar in utan att man behöver lägga tid eller energi på det, säger hon till Nyheter24, men tillägger:

– Det är dock lättare sagt än gjort, och krävs kanske att man har någon form av kapital från början. Krasst uttryckt är det enklare att tjäna pengar om man redan har pengar. 

Madelen, 31, sparade ihop en miljon innan 27 års ålder – så lyckades hon

Tjäna pengar online: Investera i aktier på börsen

Den som redan har pengar att avvara kan exempelvis ge sig in på börsen. 

– Om man investerar i aktier exempelvis kan man få pengarna att växa via kursuppgångar och utdelningar, och dessa kan sedan återinvesteras, vilket resulterar i en sorts ränta på ränta-effekt, säger Frida Bratt. 

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Tjäna pengar hemifrån: Hyr ut bostad eller rum

En annan passiv inkomst som Frida Bratt lyfter fram är uthyrning av bostad eller enskilda rum.

– Men då krävs det förstås att man har en bostad att hyra ut. Har man inte lyxen att bo på annan plats, exempelvis om man har en sommarstuga att hyra ut, så kanske det handlar om att hyra ut ett rum istället. Då kan du se till att dina räntor och amorteringar delvis täcks, säger hon. 

Du bör dock ha koll på vad som gäller när det kommer till uthyrning.

– En inneboende får man ha utan hyresvärdens eller bostadsrättsföreningens tillstånd, om du också bor i bostaden det vill säga. Bor du inte själv i bostaden är det andrahandsuthyrning och då gäller andra regler. Tänk också på att det finns regler för hur hög hyra du får ta ut. Tar du ut för mycket kan det anses vara oskäligt, förklarar Bratt. 

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

Renoveringarna som sänker värdet på din bostad – varningen: "Blir fel"

Tjäna pengar snabbt: Sälj tjänster eller föremål 

Frida Bratt pekar vidare på hur du kan få en extrainkomst genom uppdrag såsom att vara dagmatte eller daghusse åt hundar eller att försöka sälja något.

– Är du duktig på att hitta föremål på loppisar och auktioner? De kanske går att sälja vidare. Tycker du det är kul att göra egna smycken, sticka, koka marmelad eller baka bröd? Det kan vara något som är av värde för andra, säger hon.

Foto: Mohssen Assanimoghaddam/AP/TT

Enligt Bratt är också skalbara affärsmodeller hett eftertraktade.

– Alltså att du kan sälja en produkt om och om igen utan att behöva lägga ned mer tid eller pengar på det. Kanske skriva en e-bok som säljs om och om igen, eller varför inte en online-utbildning eller app.

– Detta kan dock vara lättare sagt än gjort, och jag kan tycka att det i sammanhanget är relevant att ställa sig frågan varför man behöver en extra inkomst. Ibland kanske det bara är klokare att byta jobb för att få upp lönen, om det går det vill säga.

Ikea-föremålen du INTE ska slänga – är värda en förmögenhet: "Kostar lätt 20 000"

Viktiga rådet: Ha koll på skattereglerna

Den som har sidoinkomster måste samtidigt ha koll på skattereglerna.

– Till att börja med får du tjäna under 22 208 kronor per år utan att betala skatt. Men sedan säger reglerna lite olika om hur du ska skatta på olika inkomster, förklarar Frida Bratt och fortsätter:

– Om du exempelvis hyr ut din bostad så får du göra det skattefritt upp till 40 000 kronor och hyr du ut småhus får du göra avdrag med 20 procent av hyresintäkten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Den som i stället har en inkomstbringande hobby, i form av att till exempel måla tavlor eller sticka mössor, ska skatta för vinsten som inkomst av tjänst, enligt Bratt.

– Men om du vill sälja saker på loppmarknader och det är saker du haft för personligt bruk ska du bara skatta för den del som överstiger 50 000 kronor på ett år och det i inkomstslaget kapital. Vill du sälja lite saker på Tradera då och då och inte kommer upp i över 50 000 kronor så behöver du alltså inte skatta. 

– Men om du regelbundet köper in saker för att sälja på loppmarknader så ska du skatta för inkomst av näringsverksamhet. Då behövs också ett eget företag, till exempel enskild firma. Man kan säga att det är regelbundenheten som avgör hur du ska skatta. 

Bratt betonar vidare vikten att stämma av med sin ordinarie arbetsgivare så att sidoinkomsten inte på något sätt krockar med det vanliga arbetet. 

Hur kan man tjäna pengar?

Sammanfattningsvis kan man alltså se över dessa alternativ: 

  • Investera i aktier 
  • Hyr ut bostad eller rum
  • Sälj tjänster såsom hund- eller barnpassning
  • Sälj föremål från ditt hem eller loppis
  • Utveckla en skalbar affärsmodell 

Spara 2 000 kronor i månaden på mat – med enkla knepet: "Gör underverk"

/
/