Två män häktas misstänkta för terrorplaner efter tillslaget i Tyresö. 
Polisens avspärrningar på platsen efter att en explosion har inträffat i Farsta strand i södra Stockholm.
Någonting har skadat en port och ett trapphus på ett flerbostadshus. 
Foto: Henrik Montgomery / TT / Kod 10060
Två män häktas misstänkta för terrorplaner efter tillslaget i Tyresö. Polisens avspärrningar på platsen efter att en explosion har inträffat i Farsta strand i södra Stockholm. Någonting har skadat en port och ett trapphus på ett flerbostadshus. Foto: Henrik Montgomery / TT / Kod 10060 - Foto: Henrik Montgomery/TT

Bröder misstänkta för terrorplaner häktas efter tillslaget i Tyresö

Fyra personer som greps vid Säpos terrortillslag i Tyresö har häktats efter förhandlingar belagda med sträng sekretess. Två av dem är misstänkta för förberedelse till terroristbrott, säger rådman Olof Roos.


Vad som först kablades ut som ännu en gängrelaterad explosion visade sig vara en Säpoledd antiterrorräd i Tyresö söder om Stockholm på torsdagen.

Fyra personer greps vid tillslag mot flera adresser, däribland en islamisk kulturförening. Misstankarna rör förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott. Enligt Säpo är de misstänkta "relativt unga" och har kopplingar till terrorgruppen Islamiska staten i Somalia samt grov organiserad brottslighet.

Häktningsförhandlingar hölls under måndagen bakom stängda dörrar i Stockholms tingsrätt. Strax efter klockan 14 meddelade rättens ordförande Olof Roos att samtliga häktats med restriktioner.

— Alla är på sannolika skäl misstänkta för grova vapenbrott. Två av dem är också misstänkta för förberedelse till terroristbrott, säger han till ett samlat journalistuppbåd.

Hemliga identiteter

Identiteterna på de häktade är belagda med sekretess. Försvarsadvokaterna har belagts med yppandeförbud och är därmed förbjudna att kommentera målet. Beslutet är ovanligt, särskilt under utredningsstadiet.

— Jag har i dag ansett att det med hänsyn till utredningen och de misstänktas säkerhet finns skäl att hålla deras identiteter hemliga, säger Roos och tillägger att alla fyra nekar till brott.

Advokat Slobodan Jovicic företräder en av de misstänkta för förberedelse till terroristbrott:

— Min klient förnekar brott och bestrider ansvar, det är det jag kan säga.

Uppges vara brödrapar

Av häktningsframställningarna framgår att samtliga anhölls i sin frånvaro den 5 mars, två dagar innan tillslaget på torsdagseftermiddagen. De två terrormisstänkta greps samtidigt. Den tredje ett par minuter tidigare och den fjärde cirka fyra timmar senare.

Förberedelserna till terrorbrott har enligt förundersökningsledaren, kammaråklagare Lars Hedvall vid Riksenheten för säkerhetsmål, pågått sedan i december förra året.

Flera medier uppger att de terrormisstänkta är ett brödrapar och att alla fyra är i 20-årsåldern. Det är inget Hedvall vill kommentera. Inte heller hur kopplingarna till terrorgruppen IS ser ut eller varför tillslaget skedde just nu.

Har ett attentat varit nära förestående?

— Där kan jag bara säga att de omständigheter och fakta som vi har hittat i målet har räckt till för att få två personer häktade på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terrorbrott.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00