Fyra personer greps i Tyresö efter Säpoinsatsen i torsdags.
Fyra personer greps i Tyresö efter Säpoinsatsen i torsdags. - Foto: Anders Wiklund/TT

Expert: Troligen långt gångna terrorplaner

Planer på att utföra ett terrorattentat var med stor sannolikhet långt gångna. Det säger Jörgen Holmlund, lärare i underrättelsetjänst vid Försvarshögskolan, efter de senaste dagarnas Säpotillslag i Tyresö.


Fyra personer är anhållna misstänkta för förberedelse till terroristbrott och vapenbrott. Efter torsdagens gripanden genomförde Säkerhetspolisen en ny insats i Tyresö söder om Stockholm under fredagskvällen.

— Vi är i ett intensivt skede av den här förundersökningen och vidtar kontinuerligt åtgärder. Vi jobbar dygnet runt med de här frågorna, säger Säpos presstalesperson Fredrik Hultgren-Friberg.

Säpo har kopplat de misstänkta till IS i Somalia och grov organiserad brottslighet. Och mycket tyder på att det fanns konkreta planer på att genomföra ett terrorattentat, säger Jörgen Holmlund, lärare i underrättelsetjänst vid Försvarshögskolan.

Säpos operativa chef har uttalat sig om fallet, vilket Holmlund beskriver som "en lite högre medieprofil än normalt".

Sverige är ett prioriterat mål för flera terrororganisationer och en polis fångades på bild i Expressen bärandes på skjutvapen från en bostad som kopplas till en misstänkt gärningsperson.

— Något mål har funnits på tapeten och vapnen har samlats in av den anledningen. Det är inte kriminella som skjuter mot varandra, utan det här är motiverat av ett helt annat slag vilket gör det rätt allvarligt, säger Jörgen Holmlund.

Åklagaren har fram till söndag klockan tolv på sig för att begära att de misstänkta ska häktas.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!