1 av 2
2 av 2

Skrämmande hotet mot centrala Stockholm – ska ske "snart"

Ett hotfullt inlägg har lagts upp på ett stort nätforum. Och det verkar som att målet är riksdagshuset i Stockholm.


I ett inlägg, som under onsdagen postades på forumet 4chan, hotar en person att begå ett attentat mot riksdagshuset i centrala Stockholm.  

På bilden som personen lagt upp sent på onsdagskvällen syns fem stycken piller, en penna och ett skjutvapen ligga på ett rutigt papper med datumet 8 november 2017 skrivet på. 

Intill bilden, som ser ut att vara skickat från en svensk ip-adress, har postaren skrivit ”Soon” – alltså ”snart”.


Senare i samma tråd skriver inläggsförfattaren koordinater som leder till riksdagshuset i Stockholm. Inlägget har nu tagits bort. 

Sedan 2015 ligger terrorhotnivån i Sverige på en trea på den femgradiga hotskalan – läs mer om vad det innebär här. Men Säpo kan i nuläget inte kommentera hotet. 

– När det gäller den här typen av hot är det svårt att kommentera. Vi får in väldigt mycket uppgifter, det handlar om upp mot 6 000 i månaden. Men vi har svårt att gå in på enskilda fall, det går in på vår operativa verksamhet, säger Karl Melin på Säpos presstjänst till Nyheter24.

Riksdagsledamöterna har inte informerats

Trots hotet verkar ingen information ha gått ut till riksdagens ledamöter, trots att samtliga utskott sammanträder idag.  

– Riksdagens säkerhetsenhet informerar vanligen via mail och intranät, i speciella fall via sms. Vad gäller detta fall har vi inte fått någon information alls, säger Centerpartiets Emil Källström till Nyheter24. 

Känner du någon oro i det här fallet?

– Nej. Vi har kompetent säkerhetsfolk och jag litar helt på deras bedömning av hotbilden.

Inte heller Moderaternas Sofia Arkelsten vill kommentera hotet närmare. 

– Det är ju obehagliga medieuppgifter men vi kommenterar ju inte säkerhetsrutiner. Jag har förtroende för säkerhetsenheten, säger Arkelsten till Nyheter24. 

Terrorforskaren Magnus Ranstorp har nu kommenterat hotet – läs mer om det här

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.