1 av 5
- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
2 av 5
- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
3 av 5
- Foto: Leif R Jansson/SCANPIX
4 av 5
- Foto: Virginia Mayo/AP/SCANPIX
5 av 5
- Foto: Bela Szandelszky/AP/SCANPIX

Budapest - Östeuropas pärla

Besök Budapest - en stad som osar av uråldrig historia och kultur.


Veckans destination, Budapest, är på många sätt en outforskad pärla. För bara ett tiotal år sedan var det ovanligt med turister i staden, men i dag upptäcker allt fler stadens charm.

Den ungerska staden består av stadsdelarna Buda och Pest, som ligger på var sin sida om floden Donau. Pest är stadens kommersiella och kulturella centrum, med ett rikt utbud av bland annat teatrar, kaféer och shopping.

Budapest osar av historia och här finns många fantastiska byggnader och  storslagna sevärdigheter.

Besök det ungerska parlamentet som ligger centralt placerat vid Donau. Byggnaden har blivit en symbol för hela staden och har en mycket speciell nygotisk arkitektur.

Är du intresserad av kungligheter och uråldrig historia? Gå in i basilikan St Stephen, en kyrka som döpts efter Ungerns förste kung. I kyrkan finns en mycket märklig relik, nämligen kung Stephens mumifierade högra hand, som ligger i en förgylld låda med myntinkast. Om du stoppar in ett mynt tänds ljuset i lådan - och då kan du se handen.

Ett annat måste är det nyöppnade House of Terror, ett känslostarkt museum som skildrar landets mörka historia - allt från nazistregimen till andra världskriget och Sovjets terrorvälde.

Promenera till Budapests centrala saluhall och kika på det bästa som säsongen har att erbjuda i matväg. Bada i vatten från varma källor, gå på zoo eller besök Pálvölgyigrottan, som är belägen i stadens utkant.

Fler sevärdigheter i Budapest hittar du här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!