Elias Giertz är "Big Brother"-redaktör på Nyheter24.
Elias Giertz är "Big Brother"-redaktör på Nyheter24. - Foto: Bingo Rimér

Viktmobbning som skadar en människa

KRÖNIKA. Nyheter24:s "Big Brother"-redaktör Elias Giertz om viktmobbningen mot Hanna "Hulda" Pettersson.


Elias Giertz

Elias Giertz är nöjesreporter på Nyheter24. Han är 15 år gammal och skriver krönikor varje tisdag.

Besök hans blogg här. Han twittrar här.

Vi brukar inte vara långsamma med att uttrycka vår avsky mot andra.

Vissa gör det med diskretion. Kanske i ett SMS till en kompis eller i en viskning.

Andra gör det offentligt. Med för- och efternamn i högsta hugg. På Twitter. Öppet för alla att läsa.

Hanna "Hulda" Pettersson röstades ut ur "Big Brother" på söndagen. Då fullständigt exploderade Twitter och alla hade en åsikt. Men de hade inte en åsikt om hennes insats i huset eller hennes matlagningskunskaper i "Big Brother"-köket.

Nej.

Det alla tog sig rätten att mobba Hulda för var hennes vikt. Valross, fetto och äckel. Hon kallades ord som jag inte ens hört tidigare. Vissa drog skämt och menade att Hulda eventuellt riskerade mosa programledaren Gry Forssell.

Allt det här gjorde henne till en olämplig - nej, vedervärdig - deltagare. Det tyckte man. Därför skulle hon till varje pris röstas ut. När jag bläddrar tillbaka i Twitter-flödet ser jag hur människor drivit någon form av kampanj mot Hulda sedan sändningens början. De lägger ner hela sitt liv och hela sin söndagskväll för att rösta ut en människa som, i deras tyckte, är ful och tjock.

Och visst. Det blir lätt att skriva elakheter mot människor när du sitter bakom en skärm. Jag har själv gjort det. Flera gånger.

Det jag har lärt mig är att bakom varje offentlig person, varje intervjuobjekt, varje teve-profil, varje våldtäktsoffer, varje flygkraschskadad och varje "Big Brother"-deltagare finns en människa.

En människa som är precis lika svag som du och jag.

En människa som har samma komplex som du och jag.

En människa som har lika nära sina tårar som du och jag.

Tänk på att det är en människa som snart kommer att googla sitt namn och läsa hur värdelös hon är, hur ful hon är och hur hon borde lämna jordens yta så att "grisarna får vara ifred".

Tänk på att det är människan Hulda som ska läsa det. Inte "valrossen, tjockisen, fettot eller äcklot Hulda" - utan människan.

Och så tänker du en gång till.

Sen ber du om ursäkt.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!