1 av 7
- Foto: Sandra Beijer
2 av 7
- Foto: Sandra Beijer
3 av 7
- Foto: Sandra Beijer
4 av 7
- Foto: Sandra Beijer
5 av 7
- Foto: Sandra Beijer
6 av 7
- Foto: Sandra Beijer
7 av 7
- Foto: Sandra Beijer

"Man tröttnar inte på Hello Kitty-skyltarna"

En av Sveriges största och mest unika bloggare Sandra Beijer driver bloggen Niotillfem. Hon tipsar Nyheter24 om Tokyo - en av hennes favoritstäder i världen.


Tycker du det finns det någon tydlig likhet mellan svenskar och japaner?

- Jag tycker att svenskar och japaner är överlag ganska lika till personligheten. Lite försiktiga till en början, vänliga och blyga. Men så fort man har delat på en sake så är det fest och partaj och hurra tills döden skiljer oss åt.

Vilken är den bästa årstiden att besöka staden?

- Våren har jag förstått. Senaste gången jag var där var just på våren, under Hanami-perioden. Hanami har japanerna varje år under körsbärsblomningen och innebär ungefär att dricka väldigt mycket öl i en park full med körsbärsträd. Hela staden går i rosa och japanerna anordnar enorma picknickar i parkerna. Det är magiskt.

Karaoke är väl ett måste när man är besöker Japan och Tokyo. Finns det något karaokeställe du kan tipsa om?

- Karaokeställen finns på princip varje gata. Det är bara att ramla in någonstans och boka ett rum. Man betalar per timme och får dricka hur mycket man vill och på vissa ställen också äta hur mycket man vill. Man har en liten telefon i rummet och ringer upp grejer, fantastiskt knasigt. Det finns hela skyskrapor enbart med karaokerum, så det är väl därför det blir praktiskt med telefoner, så man slipper springa ner till baren när man är på tjugoandra våningen.

Skulle du kunna tänka dig bo i Tokyo? Eller får man nog av neonblinkande Hello Kitty-skyltar och kitschiga barer när man är där på semester?

- Hade inte synen på kvinnor varit så förskräcklig hade jag flyttat bums. Men jag skulle älska att bo där några månader, man tröttnar inte en enda centimeter på Hello Kitty-skyltarna och kitschen. Det är bara underbart.

Vart går man om man vill handla roliga japanska klänningar?

- Om man nu verkligen vill ha roliga japanska klänningar åker man till Shibuya och går till det extrema varuhuset Shibuya 109. Åtta våningar med rosa klänningar, glitter och rosetter och personal som står på stolar och skriker. Varenda affär säljer exakt likadana kläder och varenda tjej därinne ser exakt likadan ut, det är mycket märkligt men väldigt gulligt. Området Harajuku är också bra för söta saker.

– Men alltså, för klädshopping är Tokyo ganska så hemskt. Kläderna är om jag ska vara ärlig helt förskräckliga. Låga jeans med fjärilsapplikationer och fula t-shirtar med konstiga tryck och tuggummirosa klänningar med konstiga skärningar. Dessutom är allt i storlek 32.

Vad shoppar du i stället?

– Vad som är roligt att handla är snarare prylar och onödiga grejer samt allt deras sjuka smink, linser och peruker. Att gå på stan för japanska tonårstjejer är som att gå en modevisning, de är uppklädda till topp till tå, alltfrån peruker, linser som får ögonen att se stora ut, lösögonfransar och knästrumpe-lim. Sådana smågrejer som inte finns i Sverige är roligt att köpa med sig hem.

I vilket område shoppar man de roliga prylarna?

- Harajuku är nog enklast. Men roliga prylar finns överallt.

Vad är det knäppaste du handlat med dig hem?

- Det måste nog vara Keep Your Make-Up-spray. En spray man sprayar i ansiktet så att sminket håller hela dagen.

Om du bara ska ge ett tips till någon som aldrig varit i Tokyo tidigare, vad skulle det vara?

- På dagen, ta pendeltåget till Daikanyama. Världens mysigaste område fullt med bra second handaffärer, mysiga barer och restauranger och en helt annan puls än Tokyos kärna. På kvällen - åk til Golden Gai som är ett barområde i Shinjuku. Det är hundratals med små små barer, gata upp och gata ner. Det får plats ungefär fem personer på varje bar så man knackar på och frågar om man får komma in. Helt fantastiskt, som att vara hemma hos folk.

Var ligger den bästa klubben om man vill dansa till knasiga japanska hits?

- Tokyo är föränderligt och tuffa klubben igår är inte tuffa klubben imorgon, så jag kan inte riktigt svara på det. Vi gick på massa galna bögklubbar i Shinjuku. Jag vet att Tokyo är en motsvarighet till Nöjesguiden som man kan plocka på gatan. Men jag minns inte vad den heter.

Vad är det mest skumma du beställt på en restaurang?

- Oftast vet man inte vad som står på menyerna. De har aldrig engelsk översättning, däremot har många restauranger bilder så många kan gissa sig fram. Friterade körtlar var ingen hit. Spaghetti med kaviar och soya var också sådär.

Som blond skandinav och med ditt sockervaddsvita hår,  hur ofta blir man stannad på gatan för att bli fotograferad?

- Kanske en gång var femte minut.

Om man vill ta en paus i sin shoppingtur, var kan man stanna och äta roliga bakverk och ta en kaffe?

- Kanske kan man gå till Comme Ca, som är en affär och ett café som specialiserar sig på bakelser i ett. De spelar bara Beatles och har fina matlådor man kan ta med sig hem.

Var äter man den bästa frukosten, lunchen och middagen?

- Jag tycker ärligt talat att det bara är att gå in någonstans, det är fruktansvärt gott och billigt överallt. Framförallt nudelsopporna, helt underbara. Ett minitips är att restaurangerna sällan ligger på gatunivå utan oftast hittar man de mest hemliga restauranger och caféerna på fjärde, femte, sjätte våningen och så vidare. Man åker mycket hiss i Tokyo helt enkelt. Även många affärer ligger på våningar högt upp.

Finns det sevärdheter som man absolut måste besöka eller rekomenderar du att bara flanera runt och insupa staden?

- Tokyo är stort, så läs på innan du åker dit. Skriv ut guider och bestäm dig varje dag vilket område du ska promenera i. Ingen kan engelska, man förstår inte riktigt hur gatorna fungerar och går lätt vilse. Så karta är ett måste. Japaner är väldigt hjälpsamma så man kan alltid fråga om hjälp så försöker de så gott de kan. Och våga bara chansa och gå in någonstans. Det är då man hittar det bästa.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Viktmobbning som skadar en människa

23 Apr 2012, 11:24

Se Rihannas galna kurvor i minibaddräkt

18 Jan 2012, 14:09
Rihanna - hetare än någonsin. Se stjärnans privata bikinibilder.

Veckans biotopp - barnfilmerna fortsätter regera

11 Nov 2011, 13:48
Här är biofilmerna som setts mest under veckan som gått på svenska biografer.

Vilken är världens bästa plats?

28 Okt 2011, 07:39
Nu har du en unik möjlighet att tävla på dayviews.com. Vilken tycker du är din favoritplats runt om i världen? Ta ett foto på platsen och var med och tävla.

Kelly Osbourne ger sig på Kate Middleton

8 Aug 2011, 14:00
Förra veckan var Christina Aguilera det utvalda offret. Nu är det Kate Middletons tur att hånas av Kelly Osbourne.

BildExtra - Victoria Silvstedts heta sommar

5 Aug 2011, 07:35
Glittrande glamour, strandmys, gummibåtar, partyn och svalkande bad i Saint Tropez. Det är några saker som den blonda pinglan Victoria Silvstedt har roat sig med i sommar. Hon syns ständigt med sin pojkvän Maurice.