1 av 4
2 av 4
- Foto: Sat Bhatti
3 av 4
4 av 4

Goa väcker smaklökarna till liv

Enkla grönsaksrätter med spännande kryddning, klassiskt indiskt eller fisk och skaldjur - Goa får dina smaklökar att vakna till liv.


Köket i Goa har en lokal karaktär och skiljer sig lite från övriga Indien. Det har även inspirerats en del av det europeiska köket då Goa förr var en portugisisk koloni.

Eftersom kryddorna i Goa och Indien är en stor del av matlagningen kan enkla maträtter lätt få en helt ny karaktär.

Simpla grönsaksrätter förvandlas till exotiska kompositioner som kittlar smaklökarna. Däremot är maten vanligtvis inte så starkt kryddad som den kan vara i resten av Indien.

Rätterna baseras främst på grönsaker, kokosmjölk, olika kryddor och fisk.

Fläskkött är inte vanligt att man hittar i Indien på grund av religionen - men i Goa finns fläskrätter på många restauranger.

Testa fläskkorven Chourisso som är kryddad med chili och som hittas överallt på marknaderna.

En vanlig rätt är Curry som är en kött- och grönsaksrätt i en tjock currysås. Den här maträtten klassas nästan som Indiens nationalrätt är en av de vanligaste i Goa.

Efter maten beställs ofta Lassi - en frisk efterrätt där fruktsafter mixas med yoghurt. Är sockersuget grövre finns Bebinca - en väldigt söt kaka i form av flera lager pannkaka som hålls ihop av kokos.

Något som lokalbefolkningen ofta dricker under de varma dagarna är Lemonsoda. Drycken innehåller bara sodavatten med pressad citronsaft i - inget avancerat men uppskattas i hettan.

Vill man hellre ha alkohol är det den lokala ölen Kingfisher man beställer. För ännu starkare förfriskning -smaka Feni, en lokal spritsort från Goa som påminner om gin.

Glöm inte att inte du måste äta med höger hand - vänsterhanden används av indierna vid toalettbesök och man hälsar, betalar och äter aldrig med den handen.

/
Goa
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!