Betygshetsen florerar i gymnasiet.
1 av 2
Betygshetsen florerar i gymnasiet. - Foto: Erik Svensson/Scanpix
Personerna på bilden har inget med artkeln att göra.
2 av 2
Personerna på bilden har inget med artkeln att göra. - Foto: Karin Malmhav/Scanpix

Läraren erbjöds sex mot högre betyg

"Du får sätta mig om du sätter högre betyg."


Hot, trakasserier och våld

Enligt Lärarnas riksförbund anmäls mindre än vart tionde fall av våld, hot och trakasserier. Inga av de 1483 lärare som deltog i undersökningen känner till att anmälningar gjorts till Arbetsmiljöverket. Enligt undersökningen har sex procent av lärarna utsatts för hot om fysiskt våld och 12,7 procent för andra trakasserier. Påtryckningar om betyg kommer från såväl elever som föräldrar..

källa: Dagens juridik

Anders var 22 år då han började arbeta som icke-behörig lärare på en gymnasieskola och redan efter tio veckor kom de första oanständiga förslagen. En tjej satte sig framför katedern, hasade ner och körde en "basic instinct" under betygssamtal.

– En elev per grupp har kommit med mer eller mindre konkreta förslag, säger Anders till Dagens juridik.

En annan elev sa direkt till Anders att "du får sätta mig" om du sätter ett högre betyg. Andra frågar subtilt om det fins några "extrauppgifter" de kan få göra.

Anders berättar att han hanterar det genom att undvika att svara på sådant som inte berör lärarrollen. Han säger också att han inte tagit upp frågan med skoledningen eftersom det finns en risk att han inte blir trodd:

– Vad händer om jag anmäler, och eleven motanmäler och säger att det var jag som kom med förslaget? Det blir en ord-mot-od-situation, säger Anders.

Om man går till rektorn ses man som svag

Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund, säger att hon inte har hört talas om detta tidigare, men kan tänka sig att det förekommer:

– Man pratar med kollegor eller vänner, men inte med rektor. Om man kommer till rektor uppfattas man som svag eller dålig, och så blir man rädd för lönediskriminering.

- Rektorerna måste ta ansvar, det får inte vara så att lärare inte går till sin närmsta chef, säger Fjelkner till Dagens juridik.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!