Dennis Widehammar
Dennis Widehammar

"Hur fan kan man säga åt en människa om den blivit våldtagen eller inte?"

"Hur fan kan man sitta i en rättssal och säga åt en människa om den blivit våldtagen eller inte? Hur kan man nöja sig med lagarna vi har nu som uppenbarligen inte fungerar?" skriver Dennis Widehammar.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I morse så vaknade jag och gick in på de vanliga nyhetssidorna på mobilen för att se vad det är Sverige har bestämt sig för att bry sig om i dag.  Jag låter mina ögon stirra på skärmen och tummen rör sig snabbt för att hitta något som kan göra min morgon lite bättre. Kanske en artikel om några feta artister som ska till någon festival, eller några roliga händelser inom någon sport.

Helt plötsligt märker jag hur jag själv har slutat scrolla och stirrar på texten “Hotade flicka till oralsex med soft airgun – frias av tingsrätten ” och det var där någonstans jag gick in på badrummet, tittade mig i spegeln och sa “Nu räcker det.”

Det värsta är inte att någon faktiskt hotat någon till att ha sex, själva våldtäkten är inte det värsta för mig. Något som svider extra mycket i mina ögon är att det här står i artikeln:

“Tingsrätten har inte ifrågasatt det faktum att flickan i sin situation kände sig tvingad till att utföra oralsex, men menar att det inte går att bevisa att den 16-åriga pojken som hotade henne förstod att det utfördes med tvång.

Vi har såna fucked up lagar som säger att det faktiskt inte går att bevisa att man menat att tvinga någon. Jag skulle kunna gå ut och våldta någon i dag med ett låtsasvapen och hota personen till att göra saker som jag vill, men om jag säger att jag inte förstår att jag hotar någon. Då är det tydligen lugnt? Hur gör ni för att bara kunna sitta där på er röv och låta allting flyta vidare utan att reagera?

Hur fan kan man sitta i en rättssal och säga åt en människa om den blivit våldtagen eller inte? Hur kan man nöja sig med lagarna vi har nu som uppenbarligen inte fungerar? Ska vi vara nöjda med att Sverige är “så bra” ändå och bara skita i problemen vi har för att andra har det värre?

Vill du sitta där i framtiden med ditt barn som blivit våldtagen och skärrad för livet men blir nekad till att det hänt? Vill du att någon ska kunna rikta en låtsaspistol mot dig och få dig att göra saker utan att hen ska få ett straff?

När ska vi sluta ta hand om våldtäktsmän och behandla dem som man borde? Behöver vi vänta tills alla har en familjemedlem eller nära vän som blivit våldtagen för att vi ska inse problemet?

Dennis Widehammar - Programledare, YouTube-profil och krönikör

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med skribenten?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.