Jerry Boman
Jerry Boman - Foto: Privat

"Det dummaste svensk journalistik har upplevt"

"Att TV4 nu lägger ner sina lokala redaktioner är nog bland det dummaste den svenska journalistiken upplevt", skriver Jerry Boman, tidigare anställd hos TV4:s lokal-tv.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jerry Boman arbetade på TV4:s lokal-tv 1994-2009 samt 2012, men arbetar nu på MTGx.

- Journalistik handlar om att berätta historier. Att berätta om det som sker i byarna.

Jag var 23 år och målmedveten. Varje by i hela Småland skulle vara med i tv minst en gång per år. De andra höll inte med. Argumentet var att man måste åka ditt nyheterna sker, inte efter någon förutbestämd karta. Jag stod på mig:

- Då är det väl upp till oss journalister att hitta nyheten? För den finns där, vi har bara inte kollat tillräckligt noga.

Det var många år sedan det där redaktionsmötet på TV4 Sydost i Växjö, men minnet lever kvar. För när jag tänker på mitt 23 åriga jag, så står det fortfarande fast, nyheterna finns där ute i byarna, i medieskuggan, bland husen, gårdarna och bland människorna. 

34 procent av invånarna i Sverige bor på landsbygden. Det vill säga utanför städerna, städer som Jönköping, Karlskrona, Luleå, Umeå, Östersund, Ystad och Varberg. 34 procent bor alltså på platser som nu endast en tv-redaktion kommer bry sig om. 34 procent som kommer få det betydligt svårare att berätta sin historia. 

Intresset för dem här historierna är inte litet, tvärt om. Jag vet inte hur många gånger Landet Runt har citerats senaste åren bland mina vänner, alla kollar på Play och förundras över varför inte den eller den historien nådde riksredaktionerna. 

För det är ju så, det är i de nära berättelserna vi kan känna igen oss. "Det kunde varit jag" är en återkommande tanke när man ser Landet Runt. I stora nyheter, med riksintresse, blir känslan annorlunda. "Det händer inte mig". Det är distanserade att ständigt bli påmind om hur otroligt speciell man måste vara för att få vara med i tv. För att få berätta sin historia i rörlig bild. 

Att TV4 nu lägger ner sina lokala redaktioner är nog bland det dummaste den svenska journalistiken upplevt. Jag kan till en viss del förstå, enorma summor har lagts ner på stora tekniska lösningar med inspelade nyhetssändningar, centraliserade videoservrar och knepiga system. Allt för att göra något som i ärlighetens namn är på väg bort från medvetandet hos dem flesta, tablålagd tv-utsändning i envägskommunikation. 

Jag undrar om Nyhetsbolaget/TV4 någon gång övervägde tanken på att helt enkelt slopa utsändningarna i linjär-tv och helt satsa det lokala mot nätet? 

För vad ni än tror, till och med de där 34 procenten som bor rakt ute i spenaten, till och med dem har bredband. Och historier, nyheter, att berätta. 

Fast det hade ni ju vetat vid det här laget om ni tittat på era lokala nyheter.

PS: Jag är fortfarande i mild chock över beslutet, alla mina tankar går till gamla kollegorna över hela Sverige. All kompetens, alla brinnande hjärtan och storslagna planer. Vilka minnen, vilka möten, vilka tv-sändningar. (vissa gör vi nog bäst i att glömma haha)  

Det har varit en fantastisk resa vi gjort, ihop. Den kan ingen ta i från oss. 

PS2: Grattis till alla andra mediebolag förresten, nu har ni 140 otroligt hängivna, supermultikompetenta superjournalisttalanger runt hela landet att anställa. Upplärda på Sveriges största tv-kanal och nu till ert förfogande. För det var trots allt vi som uppfann den moderna journalisten i Sverige, den multikompetenta. Som nu eftersöks i varje jobbannons.
Ni har väl ringt er lokala-tv-station och erbjudit dem jobb redan hoppas jag? Lär bli slagsmål om dem. 

Jerry Boman
På TV4:s lokal-tv 1994-2009 och 2012

/
TV4
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Var det dumt av TV4 att stänga ner de lokala redaktionerna?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.