Hanna Lidström, språkrör Grön ungdom i Stockholmsregionen
1 av 3
Hanna Lidström, språkrör Grön ungdom i Stockholmsregionen - Foto: Han
Caroline Wiklund, Grön ungdoms förbundsstyrelse, feministisk talesperson
2 av 3
Caroline Wiklund, Grön ungdoms förbundsstyrelse, feministisk talesperson - Foto: Car
Nina Elmi, Grön ungdom i Stockholmsregionen
3 av 3
Nina Elmi, Grön ungdom i Stockholmsregionen - Foto: Nin

GU: "Brudpepp räcker inte för att uppnå jämställdhet"

"Till skillnad från MSU tror inte vi att det är tjejers brist på pepp som är problemet", skriver tre företrädare för Grön Ungdom.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Vad tycker Grön Ungdom själva?

Här är några av Grön ungdoms feministiska förslag:

1. Samtyckeslagstifting.

2. Gör normkritik till en obligatorisk del av lärarutbildningen.

3. Uppdra åt polisen att prioritera näthatbrott.

4. Kvotera mera! Till exempel föräldraförsäkringen.

5. Förbjud sexistisk reklam.

Häromdagen lanserade Moderat skolungdom sin kampanj för jämställdhet: #brudpepp. Det ärvälkommet, särskilt i ett parti som har ett så stort behov av feministisktuppvaknande som Moderaterna. Men tyvärr verkar MSU ha missat grundläggandefeministiska insikter och lägger helt ansvaret för att uppnå ett jämställtsamhälle på unga tjejers axlar. Det räcker inte att ändra individers attityd,jämställdhet kommer inte att uppnås utan en skarp feministisk politik som skaparverklig förändring – en feministisk revolution.

Att peppaoch lyfta varandra är viktigt i ett samhälle där tjejer fostras till att tamindre plats än killar, det har MSU rätt i och systerskap har alltid varit engrundbult i feminismen. Men det räcker inte utan att också sätta fokus på maktoch politisk förändring. Problemet med rösträttskampen var inte att kvinnornainte var tillräckligt peppade, utan att männen med makt aktivt inte ville delamed sig av den till kvinnor. Feminism är en fråga om maktomfördelning, inte omhärlig stämning.

Det bästasättet att förstärka en struktur är att låtsas som att den inte finns och läggaansvaret på de som missgynnas av den, och det är precis vad MSU gör när de görfeminism till en fråga om tjejers attityd, snarare än en fråga om att förändrasamhällsstrukturer i grunden.

Som ettfeministiskt förbund inser vi att det finns strukturer i samhället som gerindivider olika förutsättningar beroende på könsidentitet. Att förkastaeffektiva jämställdhetspolitiska verktyg som kvotering och säga att brudpepp ärden enda lösningen på de allvarliga problem vi har med förtryck mot kvinnor äratt förminska orättvisorna. Det är som att säga att rasismen skulle försvinnaom bara de som blir utsatta bara peppade varandra, eller som att säga att densom blir hindrad av bristen på en rullstolsramp bara behöver tagga till.

Vi villskapa verklig förändring både genom pepp och förändrade normer och strukturergenom politiska förslag. Vi vill satsa på fler kuratorer i skolan, skärpavåldtäktslagstiftningen, uppdra åt polisen att prioritera näthat, förbjudasexistisk reklam och låta lärare få kompetens inom normkritik. Sådana förslag,tillsammans med pepp och systerskap, skapar verklig förändring.

Tillskillnad från MSU tror inte vi att det är tjejers brist på pepp som ärproblemet. Systerskap och pepp är superviktigt, men inte en ensam lösning. Vivet att det både är möjligt och nödvändigt att förändra samhället med hjälp aven skarp feministisk politik – vi är #redoför feministisk revolution!

HannaLidström, språkrör Grön ungdom i Stockholmsregionen
CarolineWiklund, Grön ungdoms förbundsstyrelse, feministisk talesperson
Nina Elmi,Grön ungdom i Stockholmsregionen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.