Paula Bieler, Carina Herrstedt och Hanna Wigh.
Paula Bieler, Carina Herrstedt och Hanna Wigh. - Foto: TT / Montage

Sju sverigedemokrater: "Finns inget gott våld"

"Men det finns inget gott våld, inga goda attacker. Våld kan aldrig accepteras eller ursäktas", skriver sju sverigedemokrater med anledning av kvällens Uppdrag Granskning om vänsterextremism.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Bakgrunden

I kvällens avsnitt av Uppdrag Granskning tas det vänsterextrema våldet upp. Bland annat får vi se flera klipp från aktioner utförda av Revolutionära Fronten.

Tidigare under dagen skrev sju medlemmar i Ung Vänster en debattartikel där de gav sitt stöd till RF, samt tog avstånd från Jonas Sjöstedts fördömanden av våldet.

Vi lever i en demokrati. Vi lever i ett land med åsiktsfrihet, yttrandefrihet och mötesfrihet. Här låter vi alla presentera sin hållning för folket för att låta det göra sitt val. Här tillåter vi andra att tycka olika även om vi inte håller med. Här slåss de politiska alternativen om väljarnas röster med ord och argument, inte med våld.

Så borde det i varje fall vara. Så trodde vi en gång att det var.

Vi som skriver under denna artikel har alla på ett eller annat sätt fått de ovan nämnda friheterna inskränkta till följd av vårt politiska val. Våra åsikter har lett till förlorade jobb och kontakter, men även ifrågasättande av vår rätt att över huvud taget existera. Till attacker mot våra hem, mot oss som personer, mot våra familjer. Våra utåtriktade aktiviteter har mötts av stängda dörrar, försök till överröstande och fysiska attacker. Våra möten har under många år fått hållas i största möjliga hemlighet, i svårtillgängliga, stängda lokaler för att undvika attacker. Ibland har det räckt, ibland inte. Än idag har vi svårt att boka anläggningar för våra aktiviteter. Fortfarande ser vi hur säkerhetsskäl används som en ursäkt för att neka oss utrymme eller ställa in möten.

Den senaste tiden har vi sett en upptrappning av politiskt våld. Såväl höger- som vänsterextrema har ökat sin aktivitet. Ofta fokuserar de på varandra, men även andra blir utsatta. Uppdrag Granskning sänder ikväll ett avsnitt som fokuserar på det vänsterextrema våldet. Redan nu kan vi läsa om hur aktiva inom bland annat Moderata ungdomsförbundet och Liberala partiet attackerats. I Uppsala har på senare tid borgerliga lokaler vandaliserats. Till och med vänsterpolitiker har fått utstå hot och attacker när de inte varit tillräckligt i fas med vad deras extrema motsvarigheter önskar.

Det svenska samhället tar, med rätta, brett, konsekvent och tydligt avstånd från politiska våldsdåd när de begås av andra grupperingar än just vänstern. Vissa tycks dock anse det vänsterextrema våldet vara en form av försvar mot obehagliga element och därmed försvarbart. Men det finns inget gott våld, inga goda attacker. Våld kan aldrig accepteras eller ursäktas. Är målet att bryta en vålds- och hatspiral kan medlet aldrig vara mer våld eller hat.

En demokrati bygger på medborgarnas rätt till öppna, fria val. Den bygger på en tillit till att varje myndig person är kapabel att göra sådana val och att dessa val ska respekteras. Den som fullt ut ställer upp på detta vet att det måste gälla även för val som inte är omtyckta, ja till och med för val som väcker obehag. När principerna om fria val börjar ruckas på, då är det själva demokratin som står på spel.

Paula Bieler
Hanna Wigh
Carina Herrstedt
Therese Borg
Lotta Antman
Angelika Bengtsson
Gabriella Hedarv
Sverigedemokraterna

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.