"Hur kan människor vara så totalt befriade från empati?"

"Ett hot eller en kränkning är precis så allvarlig som den som tvingas ta emot den upplever den", skriver feministen Emma Thorell Stårsta.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Läs även vår nyhetsartikel om hatgruppen på Facebook. Där finns även fler screenshots på olika uttalanden.

Den feministiskebloggaren Lady Dahmer har utsatts för hot från medlemmar i en grupp på Facebook (reds. anmärkning: vi skriver inte ut namnet). Hoten består i brutala mordhotoch sexuella anspelningar. Dessa hot kommer inte enbart men framförallt frånmän - män som känner sig kränkta av en kvinna som står för jämställdhet ochfeminism.

Det faktum att flerkvinnor än män utsätts för näthat reflekterar den kvinnosyn vi har i vårtsamhälle. Dessa personer menar att de skämtar, att det inte finns något allvari deras kommentarer. Tyvärr styrks den inställningen av att anmälningar inomsociala medier inte får någon genomslagskraft vilket skickar signaler om attdet är ok att bete sig på det här sättet. Facebook tar inte sitt ansvar för attfå bort grupper som sprider sexism, rasism och liknande och det ärfruktansvärt. Därför är det extra viktigt att vi på andra håll i samhälletsätter ner foten, ställer oss på barrikaderna och vägrar acceptera näthat.

Gruppen ärstartad av en man i trettioårsåldern, men de flesta av medlemmarna är unga ochmånga är tonåringar. Det handlar om lättpåverkade, unga personer som söker stödoch bekräftelse. Det är personer som hittar andra med liknande åsikter som desjälva har, och uttrycker dessa åsikter i råa, elaka och hårda ord. Där finnsen gemenskap och en känsla av samhörighet och vilket gör att man vill passa in.På så sätt skapas ett gruppfenomen och ett grupptryck.

Men det är upp till varjeenskild individ att granska sig själv och fundera över vilka ord som skrivs pådet egna tangentbordet. Ironi går sällan fram i skrift och det som sägs iskrift är dessutom ofta råare än när det sägs muntligt. Det går inte attförneka att det är lättare att uttrycka sina egna åsikter bakom en skärm, ochord kan få en enorm makt och spridning på nätet.

Hot är inte ok. Inte motnågon. Vi har alla ett ansvar att ifrågasätta de runt omkring oss som spriderrasism, sexism och näthat. Det får inte skrattas bort som ett skämt. Ett hoteller en kränkning är precis så allvarlig som den som tvingas ta emot denupplever den. Jag har väldigt svårt att förstå hur människor kan vara så totaltbefriade från empati och medmänsklighet att de inte tänker på den andramänniskan, bakom den andra skärmen har jag väldigt svårt att förstå. Jag ficksom barn lära mig att alla människor har rätt till sina egna åsikter, men manfår aldrig säga eller göra något som kränker en annan människa. Tyvärr verkarinte alla ha lärt sig det.

Vi är vårt samhälle, vi harett ansvar att lära varandra - de som är jämngamla, de som är äldre och de somär yngre - om empati och medmänsklighet. Det är något alla kan lära sig,oavsett ålder eller uppväxt. Alla människor har olika bakgrunder ochperspektiv, men alla människor kan också lära sig att hat är fel och att ingenhar rätt att fördöma eller förtrycka en annan människa.

Ett barn somkritiseras lär sig att fördöma
Ett barn som får stryklär sig att slåss
Ett barn som hånas lärsig blyghet
Ett barn som utsättsför ironi får dåligt samvete
Men ett barn som fåruppmuntran lär sig förtroende
Ett barn som möts medtolerans lär sig tålamod
Ett barn som får berömlär sig att uppskatta
Ett barn som fåruppleva rent spel lär sig rättvisa
Ett barn som får kännavänskap lär sig vänlighet
Ett barn som fåruppleva trygghet lär sig tilltro
Ett barn som bliromtyckt och kramat lär sig känna kärlek i världen
- Dorothy LawHolte

Emma Thorell Stårsta, feminist 

LÄS MER: "Hemlig Facebookgrupp organiserar hatattacker mot feminister" 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.