Hemlig Facebook-grupp organiserar hatattacker mot feminister

Nu kan Nyheter24 berätta om en ny sluten Facebook-grupp som skriver rasistiska och sexistiska inlägg, sprider hat, hänger ut feminister och organiserar omfattande hotdrev.


Utdrag ur Facebooks regler

Facebook tolererar ingen form av mobbning eller trakasserier. Våra användare kan tala öppet om olika ämnen och offentliga personer, men om vi får in anmälningar om olämpligt beteende riktat mot privatpersoner vidtar vi åtgärder.

Facebook tillåter inte hatiskt innehåll, men skiljer mellan seriöst och humoristiskt innehåll. Vi uppmuntrar ifrågasättande av idéer, institutioner, händelser och metoder, men vi tillåter inte att enskilda personer eller grupper kränker andra personer utifrån etnicitet, nationellt ursprung, religion, kön, sexuell läggning, handikapp eller sjukdom.

SVERIGE. Nyligen fick Nyheter24 uppgifter om att det existerade en hemlig och sluten Facebook-grupp som med en obehaglig, hätsk och uppviglande retorik skrev om feminister och uppmanade till hat- och hotdrev.

Hatmeddelanden och mordhot

Uppbackade och uppmuntrade av gruppens grundare, ett känt nättroll, har de främst gett sig på och organiserat gemensamma "hatattacker" mot den feministiska debattören och bloggaren Natashja "Lady Dahmer" Psomas Blomberg

– Han är 30 bast och har en armé av små tonårskillar till sitt förfogande. De ser upp till honom och hakar impulsivt på hans uppviglande. Det är han som startade drevet mot mig samt driver på det och jag har fått höra att detta händer ofta i gruppen men då riktas det åt yngre flickor, säger Natashja Psomas Blomberg till Nyheter24.

De rör sig om mordhot, övriga hot och grova hatmeddelanden via både mejl och telefon. I gruppen fanns även kontaktuppgifter till henne och bilder på hennes barn och hem.

"Vägrar låta mig tystas"

Hon vet inte om hon vill anmäla trakasserierna och hoten men har nu försökt mejla Umeås polis för att uppmärksamma dem på gruppens aktiviteter.

– Jag får se hur jag gör. Jag orkar liksom inte med processen som ändå inte leder nån vart. Men jag samlar i alla fall material och vägrar låta mig tystas. Det är ju komplicerat då det är främst tonåringar som kontaktar mig, säger hon.

Återuppstod i nytt namn

Gruppens administratörer och medlemmar anade nyligen att de hade så kallade "spioner" i gruppen, det vill säga personer som läckte ut information om vad de sysslade med. 

Nyheter24 har talat med Emma, en av dem som har haft tillgång till gruppen. Hon berättar hur den plötsligt "försvann" den 14 juni, strax efter att gruppens grundare gått ut med att ingen fick släppa in nya medlemmar.

Nu kan Nyheter24 berätta att den inte upplösts utan startat på nytt – i nytt namn men med samma ledning och i samma hatiska anda.

Karaktären på inläggen har inte ändrats, gruppen har snarare stärkts. De flesta följarna har hängt med från den förra gruppen, och likt tidigare är merparten av de aktiva män, oftast unga killar i tonåren. De uppmuntras av grundaren och administratören och de rasistiska, sexistiska och trakasserande inläggen och kommentarerna försätter att skrivas, gillas och kommenteras.

"Hoppas någon styckar dig"

Inläggen varierar i grad. I vissa fall är de oerhört grova. Bland annat går det att läsa i inlägg rörande Natashja Psomas Blomberg: "'Har en familj att vara rädd om', det skulle du har tänkt på innan du skriver att alla män våldtar och är svin idiot", "Hoppas att någon letar upp dig, styckar dig, lägger dig i en påse och bränner din styckade kropp". 

I de mer allmänt hatiska, sexistiska och rasistiska inläggen finns meningar som "Kan inte någon ringa dem som får bort skadedjur?". Grundaren skriver själv vid ett tillfälle: "Man hotar med våldtäkt och kallar det för surprise buttsex".

En annan person som Nyheter24 har varit i kontakt med berättar om innehållet i den gamla gruppen och hur den nu gått vidare.

– Det är väldigt många unga killar som var medlemmar i den förra, och förmodligen också i den nya, som försvarar honom och ser upp till honom och tycker att han är "kung" när han lägger skämt om våldtäkt och liknande saker, skriver hen i ett mejl.

Som ett Flashback på Facebook

Syftet med gruppen är att det ska vara som ett privat Flashback, där dess medlemmar ska kunna skriva i princip vad som helst. Grundaren har på Twitter erkänt gruppens existens men tar inte ansvar för innehållet.

Flertalet personer har upprepade gånger anmält den gamla gruppen till Facebook, för allt ifrån hatbrott, sexism, trakasserier och hatpropaganda till nakenhet och pornografi, utan att någonting hänt – gruppen anses inte bryta mot Facebooks så kallade "gemenskapsregler".

Det är många som anser det rent vidrigt att gruppen inte stoppas, och de har nu pratats om att anmäla Facebook till Justitieombudsmannen (JO) för att de avslår alla anmälningar i stället för att agera.

LÄS MER: "Hur kan människor vara så totalt befriade från empati?"

/
hat
/
Hot
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

1 timme sedan
Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

1 timme sedan
Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.