Shapoor Azad, Socialdemokraterna
Shapoor Azad, Socialdemokraterna

"Sverige står inför nya säkerhetsutmaningar"

"Trots ett partiöverskridande samförstånd kring problematiken finns det fortfarande inte en gemensamt strategi om hur praktiskt ska man bearbeta frågan", skriver Shapoor Azad från Socialdemokraterna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

På en internationellt nivå står världen inför hårda provningar när det gäller säkerhet. I hjärtat av EU växer högerextremism fram, och i vissa länder de har redan kommit in i den politiska makten och i en del andra medlemsländerna jobbar de hård att bli en del av den. 

Mot naiva underskattningar av deras förmåga tog de sig in i EU parlamentet och i många nationella politiska församlingar. Den  utvecklingen har öppnat banan för ännu mer radikala högerextremistiska partier som försöker att föra det politiska klimatet åt höger genom att hota med och använda sig av våld. Å andra sidan har den militära strategin i Mellanöstern inte bara misslyckades med att eliminera terrorhotet vilket har lett till att nya religiösa idéer skapats som genom barbariska metoder växer och vinner mark. 

President Barack Obama erkände att man hade underskattat ISIS och har nu beordrat det amerikanska flygvapnet bombardera dess positioner för att krossa dess krigsmaskineri och stoppa framfarten i norra Irak. ISIS anhängare mobiliserar och anordnar demonstrationer i flera Europeiska huvudstäder. Något som var helt otänkbart för bara en månad sedan. Nu vågar man tvärt om erkänna samröre med denna terrororganisation. 

I Sverige har vi på den högerextremistiska fronten har vi haft samma utveckling. Sverigedemokraterna har efter att kommit in i riksdagen tillgång till partibidrag och mediala kanaler.  Utöver detta har även nya radikala högerpartier bildades och försöker att etablera sig. Svenskarnas parti är en av dessa. De har planerat en rad demonstrationer inför valet. De saknar än så länge den politiska potentiella för att kunna komma in i riksdagen, vilket de är medvetna om, och hoppas därför på att kunna ta en del av Sverigedemokraternas väljare genom att kalla dem för en papperstiger som saknar mod och radikalism. En liten men sammansvetsad svensk rörelse som ser ISIS som den islamistiska alternativet har börjat rekrytera medlemmar. Ideologier som nationalism och radikal islamism utnyttjar varandras existens för att legitimera användning av våld som självförsvar mot den andra.

Hittills har direkta anhängare till terrorgrupper som Al-Qaida och ISIS har undvikit Sverige, men de har nu börjat testa den möjligheten genom att starta olika facebooksidor och analysera reaktionerna. 

Rättsväsendet i allmänhet och säkerhetspolisen i synnerhet har riktat sin yttersta uppmärksamhet mot dessa rörelser men båda saknar de nödvändiga redskap att kunna hantera de nya hoten mot Sveriges inre säkerhet. 

Det är viktigt att polisen och rättsväsendet samlar in bevis mot specifika personer och terrorgrupper genom lagliga metoder. Detta för att bevisen ska kunna användas i en eventuellt rättegång. Men man bör vara extrem noggrann med att dessa metoder inte krockar med grundläggande rättigheter som personlig integritet och yttrandefrihet. 

Trots ett partiöverskridande samförstånd kring problematiken finns det fortfarande inte en gemensam strategi om hur praktiskt ska man bearbeta frågan. 

Mona Sahlin har fått uppdraget att samordna berörda instanser och myndigheter som jobbar mot våldsbejakande extremism. Man hoppas på att detta ska kunna samla olika kunskaper och erfarenheter, för att på så sätt hitta nya vägar att bekämpa hot som riktas mot landets inre säkerhet. För att lyckas med detta krävs en heltäckande bild och analys av utvecklingen, som sedan kan ligga till grund för riksdagen i deras arbete med att ta fram de lagändringar som rättsbevarande myndigheter behöver för att på ett effektivt sätt kunna bekämpa politisk och religiös extremism. 

I Sverige har vi haft en tradition av att arbeta med sådana här frågor på ett lugnt och metodiskt sätt, men den snabba utveckling vi nu ser kräver att vi agerar snabbt. Annars är risken stor att problemen eskalerar till något vi omöjligen kan hantera.

Shapoor Azad,
Socialdemokratisk politiker , Upplands-Bro Kommun

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.