Sindra Liebe, Ordförande för Grön Ungdom Stockholms Stad
Sindra Liebe, Ordförande för Grön Ungdom Stockholms Stad - Foto: Copyright 2014. All rights reserved.

"Statistiken ljuger inte – patriarkatet existerar utan tvekan"

Sindra Liebe (Grön Ungdom): "Med hjälp av statistiken kan vi se tillbaka i historien, förutse framtiden och vi kan upptäcka strukturer som tär på vårt samhälle. Patriarkatet är just en sådan".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Sindra Liebe på Twitter: @sindraliebe

“Patriarkatet är en illusion”. Den här meningen hör jag allt för ofta. Visst är det helt galet hur någon kan förneka något så otroligt uppenbart som könsmaktsordningen? Något som tjejen som blir catcallad dag efter dag upplever, något som statistiken visar tydligt och något det finns så mycket forskning på. 

Jag tror att det är viktigt att dra genomsnitt i grupper och generalisera. Det var därför som Statistiska Centralbyrån inrättades 1858. Med hjälp av statistiken kan vi se tillbaka i historien, förutse framtiden och vi kan upptäcka strukturer som tär på vårt samhälle. Patriarkatet är just en sådan. Statistik är bland annat att kunna räkna ut ett genomsnitt, därmed blir den generell. 

Statistiken säger inte att alla män våldtar eller att alla kvinnor diskrimineras på arbetsmarknaden. Statistiken säger att det är fler i gruppen män som våldtar än i gruppen kvinnor och att fler i gruppen kvinnor blir diskriminerade på arbetsmarknaden än i gruppen män. Så fungerar statistik. 

Sedan kan vi absolut analysera enskilda individer och fall men vad säger det om samtiden egentligen? Inte så mycket. Cancerforskning visar att en löper större risk för att få cancer om en röker, det är inte samma sak som att den visar att alla som röker får cancer. På precis samma sätt är det två olika saker att säga att “gruppen män generellt våldtar mer än gruppen kvinnor” och att säga att “alla män våldtar kvinnor”. Det finns inte en enda feminist som säger att alla män våldtar. 

Ett jämställt samhälle, med feminismen som verktyg, gynnar alla samhällsgrupper. Män kommer att få närmare relationer till sina barn och sina vänner, begå färre självmord och bli utsatta för färre våldsbrott. De som inte faller in i ramen rik-vit-cis-hetero-funktionsnormativ-man slipper bli diskriminerade. 

Vi måste kategorisera människor för att få syn på strukturer i samhället som är negativa för oss alla. När jag pratar om att män gör si eller så pratar jag om att min pappa, lillebror, farbror eller kollega enligt statistiken är mer benägen att begå och utsättas för våldsbrott, våldta en kvinna eller förlora vårdnadstvisten. Precis exakt det pratar jag om.

Sindra Liebe,
Ordförande för Grön Ungdom Stockholms Stad

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Sindra?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.