Sofia Eriksson
Sofia Eriksson - Foto: Privat

Sofia Eriksson, 16 år: "Det handlar inte alltid om män, Anthon"

SLUTREPLIK. "En debatt som handlar om kvinnor får återigen sitt fokus flyttat från kvinnan till mannen. Vilken tragedi."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Många människor, framförallt unga så som Anthon Vajizovic och Tiffany Lindfors, har missat poängen med feminism. Feminism handlar om att stärka kvinnans politiska, ekonomiska samt sociala rättigheter i samhället. Feminismen strävar efter ett jämställt samhälle där en bemöts och bedöms som en individ, hur hen är som människa. Varken efter socialt, juridiskt eller biologiskt kön, etnicitet, nationalitet, sexuell läggning, utseende, religion och/eller politiskt ställningstagande. 

Jag som feminist, vilket jag ser som en självklarhet att kalla mig, vill inte skifta på maktförhållandena, jag vill inte leva i ett matriarkat. 

En debatt som handlar om kvinnor och kvinnans rädsla för att möta en man i mörkret på vägen hem har fått sitt fokus flyttat från detta, till män. En debatt som inte direkt är gammal, som handlar om kvinnor, får återigen sitt fokus flyttat från kvinnan till mannen. Vilken tragedi. Det handlar inte om män. 

Det handlar inte om "men alla män är inte våldtäktsmän", det handlar inte om att män faktiskt också blir avklädda med blicken av en kvinna, det handlar inte om att män, uppenbarligen (?), känner en rädsla för att bli tafsade på på krogen när de går ut. Det handlar inte om män. 

Att vända fokus i denna debatt är pinsamt och tragiskt. Det visar återigen att män sitter på en makt som de väldigt ogärna vill lämna ifrån sig, självklart. Jag, och feminismen, strävar efter ett bättre samhälle för samtliga. Feminism gynnar alla. Det är tack vare feminismen som jag i dag kan skriva detta och få det publicerat, som jag om drygt ett år har rösträtt, som jag får ha ett arbete och inte bara arbeta i hemmet, det är tack vare feminismen jag som kvinna har den plats jag har i samhället. Att trycka ned feminismen är att trycka ned kvinnan. 

Vi lever i ett heteronormativt patriarkat där mannen är överordnad kvinnan. Detta är ett faktum, det är inget jag själv har hittat på. Varje dag är en kamp att som kvinna räknas och vara värd lika mycket som män och männens arbete. För vem vill självmant sätta sig under någon annan? Ingen. Ingen feminism i världen ber er män att sätta er under oss. Vi vet hur det är att vara underordnad någon, det är inget vi önskar någon. Vi ber er att ta ett steg tillbaka, att mötas på mitten, och att inse att leva i ett patriarkat är inte nyttigt för någon.

Sofia Eriksson

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Sofia?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.