Johan Dalén
Johan Dalén - Foto: Privat/TT

Svensk minknäring: "Djurens Rätt ljuger för konsumenterna"

Johan Dalén (Svensk minknäring): "Djurrättslobbyns intresse är inte djurvälfärd, utan djurrätt, och de arbetar för ett samhälle där djuren sätts före både miljö och människors behov."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Man undrar lite hur Djurens Rätts Camilla Björkbom resonerar när hon bjuder in Carolina Gynning till sin förbudshappening på fredag, efter att djurrättslobbyn under flera dagars tid och i alla upptänkliga forum hatat, hotat, nedvärderat och svartmålat henne – enbart på grund av hennes klädval. 

Sådan förföljelse är ett vanligt modus hos aktiviströrelsen – så fort en offentlig person äter, gör eller bär något som inte faller förbudsivrarna på läppen, går budskapet som en löpeld i Facebookgrupper och kontaktlistor. Medlemmar uppmanas att mejlbomba, dela och kommentera i artikelfält, i syfte att skrämma och ge sken av att motståndet och upprördheten är långt större än vad det i själva verket är. 

Detsamma sker varje gång mjölk, kött, ägg, jakt eller andra ämnen som utmanar det helveganska samhället diskuteras, och detsamma lär förstås ske så snart denna svarsreplik är publicerad. Det är en effektiv form av organiserad åsiktscensur, som för den enskilde upplevs som mycket obehaglig och för den oinvigda allmänheten ger intryck av ett betydligt större motstånd än vad som faktiskt är fallet. Något utrymme för kompromisser eller förståelse för andra hållningar finns heller inte – de som inte vill begränsa konsumentfriheten och den fria viljan har rätt och slätt fel och betraktas som fiender.

Björkbom fortsätter att förringa och nedvärdera Gynning och andra konsumenter genom att påstå att de ”inte vet om att det är päls från ett djur som de bär”. Det är ett anmärkningsvärt påstående, inte minst som dagens konsumenter är mer välinformerade och miljömedvetna än vad de någonsin har varit. Att försäljningen av naturpäls ökat med 58 procent sedan slutet av nittiotalet, att 2/3 av plaggen på världens catwalker och att 500 ledande designers regelbundet använder päls i sina kollektioner, är inte en slump. Det är en direkt följd av den ökade efterfrågan på förnyelsebara naturmaterial och ett avståndstagande från petroleum- och plastbaserade kläder. 

Bara för att man valt att inte okritiskt köpa djurrättslobbyns lögner, betyder det inte att man inte informerat sig. Och om Björkbom i stället för att förtala och vädra sina fördomar hade frågat konsumenterna vad de i själva verket vet, hade hon kanske också fått lära sig ett och annat. 

Som att djurvälfärden på svenska minklantbruk är bäst i världen, och att välfärdsparametrarna för minklantbruk år efter år på alla punkter visar bäst välfärdsvärden inom lantbrukssektorn. Myndighetskontroller visar att mer än 99,9 procent av djuren på svenska minkgårdar är friska. Gårdsminkens naturliga beteende – som efter över hundra generationer av domesticering är helt annorlunda än den vilda minkens - tillgodoses enligt forskare helt. 

Studier visar att gårdsminkens miljö – med boendesystem i fyra plan, med hyllor, berikning, leksaker, med mer – inte ger upphov till några stereotyper utan ger lugna och harmoniska djur. Jag kan fortsätta länge, men av utrymmesskäl nöjer jag mig med att konstatera att du som konsument kan känna dig absolut trygg med att svenska minklantbruk är en näringsgren där djurvälfärd prioriteras.

Djurens Rätts ständiga förbudssträvan stannar absolut inte vid päls – deras ofta uttalade mål är det helveganska samhället. Djurrättslobbyns intresse är inte djurvälfärd, utan djurrätt, och de arbetar för ett samhälle där djuren sätts före både miljö och människors behov. 

Till dig som läser detta har jag därför en ödmjuk vädjan. Var gärna kritisk, men inte bara mot svenska bönder. Ifrågasätt också djurrättslobbyns påståenden och deras agenda. Fundera på om du vill ha ett samhälle där lobbygrupper levererar färdiga svar och bestämmer vad du ska tycka, där man får löpa gatlopp för sina klädval eller matvanor och förföljs för sina åsikter? Eller ett där du gör dina egna val, med bibehållen konsumentfrihet och fri vilja? Var kritisk, och om något du hör låter konstigt, om du undrar något om svensk minknäring eller vill besöka en gård och bilda dig en egen uppfattning – tveka inte att höra av dig till oss! Vår dörr står alltid öppen, för verkligheten är vår bästa vän och okunskapen vår värsta fiende.

Johan Dalén,
Vd för Svensk minknäring

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skuldbelägger djurens rätt konsumenterna?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.