Madde Friberg och Emma Thyrén
Madde Friberg och Emma Thyrén - Foto: Privat

"Vad ska vi unga tro om rättssystemet när våldtäktsmän går fria?"

Madde Friberg och Emma Thyrén: "I samhället däremot blir unga tjejer som oss våldtagna och misshandlade, nakenbilder sprids och det enda som händer (oftast) är att brottsoffret blir ifrågasatt."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi såg på ”Uppdrag Granskning” den tolfte mars 2014, där de visade hur farligt många anmälningar gällande spridning av nakenbilder gjordes, och hur dessa anmälningar sedan läggs ner nästan direkt. Tyvärr så har vi redan fått uppfattningen om att detta är vanligare än vad man först kunde tro, även i andra slags brott och anmälningar, till exempel kränkningar, mobbning, misshandel, våldtäkter, mordhot och andra hot.

Därför undrar vi: om vi får lära oss en sak i skolan, medan samhället som vi lever i lär oss något annat, är det så konstigt då att svenska elevernas resultat och uppförande i skolan sjunker? I samhällskunskapen får vi lära oss om lag och rätt, om svensk lagstiftning och om hur rättsväsendet fungerar: begår man brott blir man bestraffad.

I samhället däremot blir unga tjejer som oss våldtagna och misshandlade, nakenbilder sprids och det enda som händer (oftast) är att brottsoffret blir ifrågasatt. Förövaren/den skyldige kanske blir ifrågasatt hen också, men allt som oftast läggs anmälningarna ner och hen går fri, redo att begå samma ”strafflösa” brott igen.

Vi läste nyligen en artikel som berättade om hur en kvinna blev nypt i rumpan av en man, vilket hon reagerade snabbt och impulsivt på, och gav mannen en örfil, då hon kände sig kränkt och sexuellt ofredad. För detta blev kvinnan dömd för misshandel, medan mannen gick fri. Återigen, är det konstigt att vi inte förstår vilken nytta skolan har, när det vi lär oss verkar vara värdelöst?

Som vi ser det finns det två alternativ:

1. Antingen måste vi få lära oss om samhället PÅ RIKTIGT, det vill säga att det är sjukt!

2. Eller så MÅSTE ni se till att vårt samhälle faktiskt stämmer överens med det vi lär oss i skolan. Att medborgarna skyddas, respekteras, och blir hörda. Att vi gemensamt kan påverka vår verklighet till det bättre.

Vi förstår självklart att det kostar pengar att ta upp alla dessa fall som varje dag anmäls, men vi tycker att det är värt pengarna eftersom att vi vill ha ett samhälle där det inte klassas som okej att bli kallad det ena eller det andra. Antingen så ska det vara okej i vårt samhälle att klargöra för någon annan att den är en ”slyna”, ”hora”, ”fitta”, ett ”kukhuvud” eller någonting i stil med det, eller också så har vi det inte.

Antingen så har vi ett samhälle där alkoholpåverkan och klädsel tillåter våldtäkt, eller så har vi det inte. Antingen så har vi ett samhälle där man har tillåtelse att slåss, trots att lagen säger någonting annat, eller så har vi det inte. Antingen så har vi ett samhälle som tillåter mordhot, eller så har vi det inte.

Vill vi inte ha det så här, MÅSTE rättsväsendet markera att det inte är okej, utan att det faktiskt är straffbart. Så som vi har lärt oss: begår man brott blir man bestraffad!

Madde Friberg och Emma Thyrén, 15 och 16 år.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Fungerar det svenska rättsväsendet dåligt?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.