- Foto: Privat/TT

"Stå för din politik och sluta kalla dig själv för liberal, Jan Björklund"

Klara Lundberg: "Jan, du vill ha språkkrav för medborgarskap, men hur ska detta hjälpa personen att bli mer integrerad? Du sätter återigen staten i första hand och låter den avgöra om en människa är tillräckligt bra på svenska"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Klara Lundberg har gått i Jan Björklunds GY-11-skola och brinner starkt för att motverka rasism. 

Följ henne på twitter @klaralundberg

Hej Jan Björklund!

När jag gick iårskurs nio på Ängskolan var jag i Stockholm och pratade med digpå Rosenbad. Då tyckte jag att du verkade vara en vettig man medbra idéer. Nu såhär, 4 år efter vet jag att mitt 16-åriga jaghade fel.

Jan, dina visioner kring skola kanskeär bra men jag har upplevt tre år av GY-11 och jag kan konstateraatt dina visioner inte lever upp till verkligheten. Mer betygsteg ochordningsbetyg leder inte till ett bättre resultat iPISA-undersökningen, utan istället en ökad stress ochprestationsångest bland elever. Jag har alltid varit enhögpresterande elev, men när jag började gymnasiet tog stressenöver då, det för mig som gick ut med 305 poäng från högstadiet,nästan var omöjligt att få ett A.

Jan, du säger att du är liberal mendin skolpolitik har reformerat tillbaka skolan till 1800-talet. Merbetygsteg, mer pondus åt lärare, ordningsbetyg. Dessa reformer haringenting med liberalism att göra, det är konservativa reformer.

Jan, när du pratar om människor somflyr från brinnande krig, pratar du inte om individer utan omsiffror som kan få jobb. Du pratar om en massa, som så fort sommöjligt ska komma i arbete för att föra arbetslinjen framåt.

Jan, jag trodde att liberalismenhandlade om att se till individens bästa och inte till statens.

Jan, dina förslag handlar om attmindre människor ska komma hit. De handlar inte om immigration, förhur ska en människa kunna koncentrera sig på att skaffa jobb närderas anhöriga är kvar i en väpnad konflikt?

Jan, vet du hur en människa fungerar?

Jan, du vill ha språkkrav förmedborgarskap, men hur ska detta hjälpa personen att bli merintegrerad? Du sätter återigen staten i första hand och låter denavgöra om en människa är tillräckligt bra på svenska.

Jan, är du verkligen liberal?

Jan, ta ditt förnuft till fånga, ståupp för din politik och sluta kalla dig själv för liberal.

Klara Lundberg

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.