- Foto: TT-montage

Feministiskt initiativ: "Rasismen mot romer finns överallt"

Feministiskt Initiativ: "Romers rättigheter är mänskliga rättigheter. Arbetet mot antiziganism handlar därför om att bryta mot ojämlika villkor. Att bryta mot antiziganism, den specifika rasism som romer lever med, handlar om att tillförsäkra romer samma rättigheter och möjligheter som majoritetsbefolkningen"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Soraya Post på Twitter: @SorayaPostFi

Följ Sissela Nordling Blanco på Twitter: @SisselaNB

Förra veckan släppte Kommissionen motantiziganism sin första delrapport. Samma dag meddelas vi omytterligare ett brandattentat mot romer i Sverige. Den här gångenvar det en romsk föreningslokal i Malmö som sattes i lågor.Antiziganismen finns överallt. Den syns tydligast i fattigare ländermen det betyder inte att antiziganism avtar i rikare länder. Vi serden även i Sverige - i form av olagliga etniska polisregister,hatbrott och skyhög arbetslöshet bland den romska befolkningen. 

Kommissionens önskemål är nu att rapporten kan synliggöraden särskilda formen av rasism som drabbar romer. Att begreppetantiziganism får samma legitimitet som antisemitism. Feministisktinitiativ kan inte annat än hålla med – romers rättigheter ärmänskliga rättigheter. Sverige måste göra upp med sin nationellasjälvbild av ett land fritt från antiziganism.

Antiziganismär ett begrepp som behöver bli känt. Vi behöver förstå att dendiskriminering, segregation och marginalisering som drabbar romer äruttryck för antiziganism. De romer som blir förföljda imatvarubutikerna, nekade på biluthyrningen eller de fattigaEU-medborgarna som inte ser andra alternativ än att be för sinöverlevnad – alla är de utsatta för kränkande myter ochfördomar om romer som fortfarande finns i det svenska samhället. Äni dag kan romers rättigheter kränkas utan att någon kräveransvar.

När idéer som gör skillnad på människor värdefick allt större gehör i mitten på 30-talet och fascisterna komtill makten fick antiziganismen fritt spelrum. Romer förintades överhela Europa och varje år återfinns romska massgravar på deneuropeiska landsbygden. I dag ser vi tendenser på att antiziganismenhåller på att breda ut sig igen.

Föratt sätta stopp för den här utvecklingen behöver vi utmana dennationella självbilden av Sverige som ett öppet land som perautomatik respekterar och upprätthåller de mänskligarättigheterna, för det är en självbild som står i vägen förförändring och handling. Frågor som rör romers rättigheterreduceras ofta till att handla om enstaka romers situation eller omatt förtrycket i själva verket är självförvållat. Vi behövervåga se att rasismen mot romerna inte handlar om enskilda individeroch deras svagheter, utan om svagheter i samhällets struktur.

Romersrättigheter är mänskliga rättigheter. Arbetet mot antiziganismhandlar därför om att bryta mot ojämlika villkor. Att bryta motantiziganism, den specifika rasism som romer lever med, handlar omatt tillförsäkra romer samma rättigheter och möjligheter sommajoritetsbefolkningen. Frågan om hur romer ska få en starkareställning i samhället måste därmed ta sin utgångspunkt i etttydligt mänskliga rättighetsperspektiv.

I en tid dåfascismen och rasismen breder ut sig. När talmannen i riksdagen villgöra skillnad på folk och folk. När samhället blir allt merpolariserat och vi allt oftare delas upp i ett vi och ett annat dem.Då behöver vi mer än någonsin påminna oss om vårt gemensammaansvar för att stärka de mänskliga rättigheterna och sist meninte minst - bevara rätten att bara få vara människa.

SorayaPost,
Europaparlamentariker för Feministiskt initiativ
SisselaNordling Blanco,
Talesperson för Feministiskt initiativ ochordförande för Rådet för mänskliga rättigheter i Stockholmsstad

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.