Soraya Post, Erland Kaldaras, Thomas Hammarberg från Kommissionen mot antiziganism.
1 av 5
Soraya Post, Erland Kaldaras, Thomas Hammarberg från Kommissionen mot antiziganism. - Foto: tt bild
2 av 5
- Foto: tt bild
3 av 5
- Foto: tt bild
4 av 5
- Foto: tt bild
5 av 5
- Foto: SCANPIX SWEDEN AB / TT NYHETSBYRÅN

Ny rapport ger mörk bild av romers situation i Sverige

Antiziganismen är djupt rotad i det svenska samhället, menar en kommission.


Antiziganismenär djupt rotad i det svenska samhället. Det menar Kommissionen motantiziganism, som i dag lämnar in sin första rapport tillregeringen om antiziganism och diskriminering mot romer.

Rapportenmålar upp en mörk bild över romers situation i Sverige, här ärden tyngsta kritiken:

1.Diskriminering

Rapportenuppmärksammar att ansvariga myndigheter inte alltid agerar när detgäller antiziganism och diskriminering, och att brott ochdiskriminering mot romer inte tas på allvar, något som i värstafall kan sända signaler om att det är okej att begå hatbrott motromer.

Så sent som i natt skedde ett brandattentat mot en romsk ungdomsförening i Malmö, rapporterar SVT. Attentatet rubriceras som mordbrand. Bildkälla:TT

2.Misstro mot myndigheter

Dethär, kombinerat med romers tidigare erfarenheter av polis och andramyndigheter har lett till att romers förtroende för myndigheter ärkört i botten. Något som späde på det här ytterligare varavslöjandet att Skåne-polisen förde ett olagligt register över4000 romer.Soraya Post, Erland Kaldaras, Thomas Hammarberg från Kommissionen mot antiziganism. Bildkälla:TT

3. Eget ansvar

Enannan sak som rapporten uppmärksammar är att när det gällerdiskriminering och antiziganism så handlar ofta debatten om attproblemen är romernas eget fel.Bildkälla:TT

OmEU-immigranter:

Rapportenskriver även om de romska EU-medborgare som kommer till Sverige. Därmenar man att dessa personer inte har tillräckligt skydd mottrakasserier och hatbrott, och att myndigheterna måste skärpa sigdär.

Vitbok släpptes förra året

Bildkälla:TT

Förra året släppte regeringen en vitbok om de brott som romer utsatts för under 1900-talet, med kartläggning, tvångsomhändertaganden, steriliseringar, och att romer nekats bostäder, utbildning och jobb i en systematisk diskriminering. Ovan ses dåvarande integrationeminister Erik Ullenhag

Bildkälla:TT

Boken släpptes vid en större ceremoni, där bland annat kronprinsessan Victoria deltog. Här ser vi henne tillsammans med den romska kvinnan Singoalla Millon.

Läs rapporten i sin helhet här (exterm länk)

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du att du vet tillrävkligt mycket om romers situation?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.

Polisen rapporterar om brand, Uddevalla

"Vi får in ett larm om en brand på Jarlsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

1 timme sedan
I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu finns stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier kan komma att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer innan förlaget är klart, men säger att det behöver innehålla begränsningar.