1 av 3
- Foto: Privat
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Privat

"Håller man inte med kan man hålla käften"

"För att utveckla diskussionen om feminisms krävs en respekt för motståndarna och att överväga och legitimera varandras argument", skriver Johan Lyrvall, medlem i LUF Falun och Jonna Bondemark, medlem i LUF Falun.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Johan Lyrvall är 20 år gammal och medlem i LUF Falun. Han brinner för öppna gränser, allas lika rättigheter och feminism.

Jonna Bondemark är 18 år gammal och medlem i LUF Falun. Även hon brinner för mänskliga rättigheter och feminism, så väl som invandringsfrågor.

”Du är helt jävla genompantad.” ”Att du ens kan leva med dig själv.” ”Du är uppenbarligen sämst.”

Det är ett axplock av alla de personangrepp vi fick ta emot på Twitter efter en diskussion om feminism. För de som uttalar sig i frågan är den här typen av reaktioner mer regel än undantag. Liberaler, socialister och antifeminister får alla räkna med att matas av hatiska attacker från de som inte håller med. Sällan är den egna ståndpunkten kärnan i radikala feministers argumentation. I stället har respekten för motståndaren fått backa och föraktet har fått sätta agendan för den retoriska dagordningen.

Feminism är en av nutidens viktigaste frågor för jämställdhet och demokrati. Få andra ämnen är så engagerande och diskuteras så passionerat i dag. Samtidigt finns det ovanligt många skilda uppfattningar om hur både slutmålet och vägen dit ser ut. Det skapar ett debattklimat som kryllar av unika versioner av feminism, som var och en försöker vinna mark av uppeldade fanbärare. Men att försöka få utrymme genom att sparka omkring sig istället för att lyfta det egna förslaget över de andra är långt under vad feminismen förtjänar.

Hat är ett naturligt inslag i vardagen både i små och stora forum. I vår hemstad Falun bemöts vi av fiendskap så väl på sociala medier som vid andra kampanjer där vi hissar den blå feministiska flaggan. Men även bland många av de mest högljudda feministiska rösterna är påhopp ett mer genomgående tema än att tala för ens egen ståndpunkt.

Exempelvis tog Zara Larsson udden av manshat i inlägget ”Håll käften din lilla slyna” genom att hävda att: ”Manshat förtrycker inte män for real eftersom män inte är förtryckta”. Sedan fortsätter hon med att peka ut boven i dramat med vässad penna: ”Alltså, jag tycker inte illa om enskilda individer på grund av kön. Men män som grupp förrycker. Vita kroppar förtrycker. Punkt.”

Det är inte fel i sig att måla upp hur verkligheten faktiskt ser ut – att män är överrepresenterade bland de som våldtar. Men att inte ge ett enda konkret förslag på hur samhället kan ingripa mot situationen och att enbart peka ut vita män som förövare är ovärdigt för diskussionen. Visst leder det till att ämnet som ständigt kräver uppmärksamhet lyfts, men vart leder det och hur ska det öppna för en dialog?

En annan berömd feminist, Lady Dahmer, bloggade även hon förra veckan om manshat i inlägget ”En feminism som tar mer hänsyn till att män ej blir kränkta än att kvinnor får vara förbannade, rädda, och hatiska är ingen feminism alls”. Här förklarar hon varför texter som den här artikeln är antifeministisk. ”Manshat är liksom inget hot. Manshat kan vara en feministisk strategi för de kvinnor som behöver det” är två av flera meningar som formulerar att det är nödvändigt att hata, avsky och nedvärdera män för att ta sig vidare. Inställningen mot de man ser som motståndare är en röd tråd genom hela debatten – håller du inte med kan du hålla käften.

Det är beundransvärt att de som är i störst behov av feminism eldigt kan föra fram vad de har att säga. Men att förvägra de på andra sidan från att uttala sig reser inte bara murar mellan feminister och antifeminister, men också mellan höger- och vänsterfeminister.

I stället måste lösningar vara kärnan i debatten. Att aggressivt stå och peka på varandras värdelöshet är att grusa isen i feministdebatten. För att utveckla diskussionen krävs en respekt för motståndarna och att överväga och legitimera varandras argument. Att skada ens motståndare är att skada feminismen.

Johan Lyrvall, medlem i LUF
Jonna Bondemark, medlem i LUF

/
Luf
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.