- Foto: Privat

"Att fördöma Mr Cool gör inte att färre kvinnor våldtas"

Katrin Persson: "Att måla ut Mr Cool som patriarkatets lakej är att göra det för enkelt för sig. Det behövs en djupare förståelse av våldtäktskultur och kvinnors strukturella underordning för att inte göra feminism till en fråga om goda och onda individer"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Katrin Persson är 25 år gammal och vänsterpartist.

Nu kanske jag sällar mig till en obehaglig skara sköna grabbar och "yttrandefrihetskämpar", men tyvärr skaver det i mig när jag läser om turerna kring Mr Cools spelning på Emmaboda. Jag lyssnar bara på Beyoncé och kan inte titulera mig som någon kännare av Mr Cool. Däremot har jag levt som kvinna i 25 år, vilket tydligen är det enda som räknas för att få uttala sig om ovanstående.

I vår samtids poststrukturella anda skriver jag nu en text som även den förklarar alla kvinnors hållning i frågan. Varsågod tjejer.

Ni verkar tänka att en kille som rappar om att han ska köra upp en kniv i fittan på tjejer, får andra killar som normalt inte begår övergrepp att göra det. Att de kommer dra med sig tjejer in i den småländska skogen för att testa på sex utan samtycke. Då ska jag berätta för er om hur Emmabodafestivalen kan vara för oss ladies oavsett om det är Håkan eller Mr Cool som står på scen.

Allt är najs. Ni dricker öl, har jeansshorts och spanar på söta killar med snedlugg. Ni kanske har en hashtag för just ert camp och lägger upp bilder där ni dricker öl och har jeansshorts och kollar på killar.

Men har du otur kommer en söt och helt vanlig kille med snedlugg tvinga dig att ha analsex i hans tält, samtidigt som resten av ditt camp skriksjunger: "Jag kommer, jag kommer, jag är nästan där", precis utanför. En snäll kille vars pappa är präst kommer kanske ligga med dig i gräset trots att du är så full att du inte kan gå eller ens stå upp själv.

Eftersom han är en "bra kille" tar han ansvar för att ha kondom. En kille som ska bli jurist kommer kanske knulla dig jättehårt samtidigt han håller sina händer runt din hals, så att du tappar medvetandet flera gånger av fylla och syrebrist. Ibland håller han så hårt att du tror att du ska kvävas.

Dagen efter har du blåmärken på brösten, röven och halsen. Men din största noja är att han tycker du är en hora och kommer säga det till sina kompisar.

Eller så har du en härlig festival och åker hem till din mysiga och medvetna kille som internetkrigat bort Mr Cool från Emmaboda. Du berättar först om hur najs du haft det men något du säger gör honom svartsjuk och sur.

Det slutar med att han dunkar ditt huvud i ett bord så det blir en grop i bordet, som han sen kommer att täcka med en ljusstake. Efteråt kommer ni gråtandes överens om att ni måste kommunicera bättre så att det inte blir några missförstånd. Ni ska aldrig bråka när ni druckit eftersom ni båda blir så orimliga då.

Ni fattar grejen va? Det är inte Mr Cools texter som är problemet. Problemet är männen. Killarna. Att det finns en förljugen bild av att det bara är vissa killar som våldtar och misshandlar tjejer. Att vi tror dessa killar kan identifieras och undvikas till förmån för de bra killarna med bra värderingar, som aldrig skulle ha sex med en tjej mot hennes vilja. Det här är ett mycket större problem än vad Anton Magnussons rap-persona någonsin kommer att vara. Därför kommer er moralpanik heller aldrig att rädda någon.

Katrin Persson

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.