Gustav Fridolin, Språkrör Miljöpartiet
Gustav Fridolin, Språkrör Miljöpartiet - Foto: Bjorn Larsson Rosvall / BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Gustav Fridolin: "Du har helt rätt, Melinda"

"​Du har rätt Melinda. Vilka regler vi än sätter upp kring mobiler eller paddor i klassrummet så kommer det aldrig lösa de stora problemen i svensk skola", skriver utbildningsminister Gustav Fridolin.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Gustav Fridolin är utbildningsminister och språkrör för Miljöpartiet, tillsammans med klimat- och miljöminister Åsa Romson.

Hej Melinda,

Du skriver i din debattartikel att jag bedriver en politik som allt för mycket liknar min företrädares. Bakgrunden är en intervju där jag sagt att man kan behöva titta på ramarna för hur skolor sätter upp regler för arbetsro och respekt för varandra. Det kan handla om när och hur mobiler används. Du är nu rädd att jag glömmer eleverna och skolans verkliga problem.

Jag kan förstå känslan. Debatten om skolan har alldeles för länge kretsat kring symbolfrågor snarare än de stora problemen. Det är inte heller det regeringen fokuserar på, och det senaste exemplet på det kan du hitta i vårbudgeten. Där genomförs flera investeringar i sådant som på riktigt kan göra att alla elever får en ärlig chans.

Förra läsåret lämnade 12 700 elever grundskolan utan behörighet till gymnasiets nationella program. Det är drygt 13 procent av alla niondeklassarna som riskerar att få kämpa i motvind under resterande skolgång, och inte minst i konkurrensen om jobb. Det får vi aldrig vara nöjda med, alla har rätt att få med sig de kunskaper man behöver för livet.

För att alla elever ska ha möjlighet att nå kunskapskraven krävs, precis som du skriver, att de får den tid de behöver med sina lärare. Undervisningen ska anpassas till elevens förutsättningar och behov, och stöd ska sättas in så snart det behövs. Därför investerar regeringen från nästa år 500 miljoner kronor på fler speciallärare och specialpedagoger. Därutöver går 2 miljarder kronor i befintlig budget till att fler ska anställas i skolans tidiga år redan i år.

Precis som du ser vi problemen med psykisk ohälsa, särskilt bland unga tjejer och hbtq-personer. Det är svårt att följa med på lektionerna eller att klara proven när man mår dåligt. Därför satsar regeringen från nästa år 200 miljoner kronor årligen på en stärkt elevhälsa.

Den fysiska arbetsmiljön påverkar också trivsel och studieresultat. Vi vet samtidigt att många skolor har stora renoveringsbehov, luften är dålig och bullernivåerna för höga. Därför bidrar regeringen med en dryg miljard kronor till renoveringar under mandatperioden.

Det här är några av de prioriteringar regeringen gör för att möta de problem du pekar på. Jag är övertygad om att det viktigaste vi kan göra för arbetsron i skolan är att skapa en skolkultur där alla trivs och får med sig grundkunskaperna tidigt.

Det finns också specifika åtgärder som kan göra skillnad direkt för arbetsron. På den förra regeringens uppdrag gjorde tidigare ordföranden i Lärarnas Riksförbund Metta Fjelkner en bra genomgång av brister som finns i bland annat regelverk idag. Där nämns vad som händer när det saknas gemensamma regler och normer kring hur och när till exempel mobiler används. Det är nog något de flesta av oss känner igen oss i.

Mobilen kan vara ett fantastiskt kunskapsredskap, men den kan också vara störande om vi inte tillsammans har bestämt när och hur den ska användas. Den bedömningen kan bara läraren och hens elever göra. Därför har skolorna i uppdrag att ta fram gemensamma regler för arbetsro som också kan handla om mobiler. Det är inget som jag vill eller ska lägga mig i. Däremot pekar Fjelkner i sin utredning på att det kan finnas otydligheter i dagens regelverk och hon har ett par förslag på hur det kan utredas vidare.

Då har jag sagt att när vi i ett större arbete tittar på hur mer modern teknik kan användas i skolorna, hur skolan jobbar med att sluta digitala bildningsklyftor och skolors IT-arbete, så kan vi titta vidare också på den här frågan tillsammans med lärarfack, elevorganisationer och andra som är berörda.

Gustav Fridolin,
Utbildningsminister

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är Fridolin en bättre utbildningsminister än Björklund var?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.