1 av 3
- Foto: Privat
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Privat

Djurrättsaktivister: "Därför befriade vi laxen Justina i natt"

"I natt simmade våra aktivister från aktionsgruppen Tomma burar ut till en fiskodling i Uppland. Där räddade vi en lax som vi gav namnet Justina. Hon släpptes ut i öppet vatten där hon för första gången i sitt liv fick simma fritt. Vi lämnade kvar ett undertecknat brev och en burk kakor"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om Tomma burar

Tomma burar är en aktionsgrupp som genomför civilt olydiga och ickevåldsliga djurrättsaktioner. Under augusti 2015 kommer de att uppmärksamma människans utnyttjande och dödande av djur på flera olika sätt.

Läs mer på deras hemsida: tommaburar.se

Fiskar? Vem bryr sig egentligen, kanske du undrar. Känner de ens någonting? Fiskar är nog den del av djurriket som är mest missförstådd och ignorerad. Ibland verkar det som om vissa tror att fiskar är mer en grönsak än en levande varelse. ”Jag är vegetarian, fast jag äter fisk” hör vi ofta.

Fiskar förtjänar mycket mer än att bli mat. Forskning visar att fiskar står i samma klass som primater vad gäller tankeförmåga. Vissa fiskar kan se skillnad på och komma ihåg upp emot hundra andra individer. Experiment har visat att fiskar kan skilja på klassisk musik och blues, även okända stycken. Den enda musik som ställde till bekymmer för fiskarna var Vivaldis gitarrmusik (rapporten ”Under ytan” av Djurens Rätt).

När däggdjur utsätts för smärta hörs och syns den. Det är inte det samma med fisk som inte kommunicerar på ett sätt som förstås av oss människor. Men det har bevisats att fiskar har smärtreceptorer, de har förmåga att lida. Precis som andra djur kan fiskar lida av kronisk stress. En fisk som utsätts för långvarig stress äter sämre, växer långsammare och blir lättare sjuk.

När jag var liten lärde min pappa mig att fiska på sommarsemestrar i Småland. Jag kommer ihåg hur stolt jag var när jag drog upp mina första abborrar med metspöet. Jag gissar att det är många som har lika fina minnen av fiske. Men hur mysigt är det egentligen att fiska? Skulle vi kunna tänka oss att ta med våra små barn och kasta vassa krokar mot till exempel kaniner? Barnet skulle få lära sig att dra in kaninen med kroken som fastnat i munnen för att sedan knäcka nacken på den ludna varelsen. Det har nog de flesta betydligt svårare att tänka sig. Skillnad i våra förhållningssätt mot olika djurarter visar på den empatiska brist som vi människor ofta har för fiskar. Detta förenat med att vi ofta ser fiske ur ett romantiskt skimmer genom våra sommarminnen eller bilden av den ”genuina” fiskaren ute på havet.

Omkring hälften av allt fiskkött som svenskar äter kommer från fiskodlingar. I en artikel i Dagens Nyheter från 2008 beskrevs fiskodlingen vi besökte i natt som en idyll, ”som ett vykort”. Men under ytan är det långt ifrån någon idyll för fiskarna. Lax i det vilda simmar i genomsnitt 5-30 kilometer varje dag. I fiskodlingar kan de knappt röra sig. Dessutom är vuxna laxar naturligt ensamlevande. De är därför sällan nära andra fiskar i det fria. I odlingar där emot är de ofta tiotusentals fiskar på ett minimalt utrymme. Detta leder till aggression, stress och många slagsmål. Det är vanligt med missbildningar hos odlade fiskar som till exempel sned ryggrad och fel på käkarna. Orsakerna är antagligen brist på rörelse, dåligt vatten och aveln. Trängseln leder dessutom till att svampar och parasiter frodas och sjukdomar hos odlade fiskar är vanligt.

I natt var det en fisk som fick sin frihet men fortfarande är det många kvar i en plågsam tillvaro i fångenskap. Ännu fler är de som får sitt liv avslutat genom att skippande efter andan dras upp med ett nät. Det behöver inte vara så. Vi människor klarar oss utmärkt på mat från växtriket. Vi kan välja att se och behandla alla djur som medvarelser på vår planet och inte som mat.

Den tjeckiska författaren Franz Kafka sa när han tittade på en fisk i ett akvarium i Berlin: "Nu kan jag äntligen se dig i ögonen med frid i sinnet, jag äter dig inte längre". Den friden kan vi alla uppnå.

Martin Smedjeback,
Kontaktperson för Tomma burar

/
/
/
/
LAX
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.