Jesper Borgenstrand är trött på minderåriga som försöker beställa alkohol på krogen.
1 av 3
Jesper Borgenstrand är trött på minderåriga som försöker beställa alkohol på krogen. - Foto: Privat / TT
Han menar att ingen som arbetar med alkohol vill servera minderåriga.
2 av 3
Han menar att ingen som arbetar med alkohol vill servera minderåriga. - Foto: TT
Jesper Borgenstrand är bartender, servitör, hovmästare och sommelier.
3 av 3
Jesper Borgenstrand är bartender, servitör, hovmästare och sommelier. - Foto: Privat

Bartendern: "Jag sålde alkohol till en 17-åring och ångrar mig djupt"

Jesper Borgenstrand: "En del av mig vill bara be nykterhetsorganisationerna dra åt helvete för att de ständigt försöker att sätta dit mig och mina kollegor för brott vi inte ens vill begå".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jesper Borgenstrand är bartender, servitör, hovmästare, sommelier och skribent.

Han driver Facebooksidan "Hänt På Restaurang" som är tillägnad historier, åsikter och samhällsinformation från en restaurangarbetare.

Att en fjortonåring utan problem har kunnat beställa alkohol på en restaurang i Sverige är förjävligt. Att det hänt på många ställen är ännu mer förjävligt. Men det mest förjävliga är ändå att skribenten försöker få det att se ut som att restauranger och barer i Sverige faktiskt vill servera sprit till minderåriga.

Låt mig börja med att berätta en sann historia. För ett par år sen jobbade jag på en uteservering i Visbys innerstad. Vecka 27. Almedalsveckan. Det var fullt ös varje minut från öppning till stängning. Gott om glada miner, gott om rosé och trots konstant tryck i baren en väldigt god stämning. Ett par som ser ut att vara i tjugoårsåldern dyker upp.

De ser ut lite som mediefolk, kanske journalister som är här för Almedalens skull. Killen beställer en öl, jag ber om legitimation och som sagt var han strax över 20. Tjejen som har ett par tatueringar på armarna beställer världsvant ett glas rödvin och den här gången ber jag inte om legitimation. Det fick jag ångra djupt. Efter att hon betalat berättar hon att hon är 17 år gammal och kommer från en nykterhetsorganisation för att kontrollera om minderåriga kan köpa alkohol i stadens barer. Hon berättar att hon kommer att anmäla mig för polisen.

Helvete, tänker jag. Helvete, helvete och helvete. Jag minns inte riktigt vad jag sa till henne, säkert någon svagt sammanhängande ursäkt innan jag återgår till de två rader människor i baren som också vill beställa. När jag kommer hem från jobbet mitt i natten kan jag inte somna. Jag mår riktigt, riktigt dåligt. Vad kommer att hända med mig? Kommer jag att få sparken? Kommer jag att dömas för det här? Vad kommer att hända med barens alkoholtillstånd? Man har ju hört skräckhistorier om personliga böter upp mot 30 000 kronor. Jag vågar inte ens berätta för min chef och mina kollegor om vad som har hänt (vilket jag skulle ha gjort på en gång, när det senare uppdagades gav de mig sitt fulla stöd och för det är jag evigt tacksam).

Jag som bartender har ingen vinning av att servera alkohol till minderåriga. Det är både olagligt och moraliskt fel. Vi har nog problem med 18-åringar som inte kan bete sig, jag vill inte ens tänka på hur det skulle se ut med en ännu yngre publik på krogen. Drömgästen för mig är 30+, har god smak (dricker dyrare), klarar av att dricka ganska mycket och samtidigt bete sig som en normalbegåvad människa. Inte en fjortonåring som spyr på dansgolvet efter två päroncider. Jag vill inte servera sprit till någon som är under 18 år. Under mina 13 år i branschen har jag aldrig träffat på någon annan kollega som vill servera sprit till någon under 18 år. Ingen seriös restaurangarbetare i Sverige vill servera alkohol till minderåriga. Punkt.

Däremot måste man komma ihåg att vi är människor, inte robotar. Misstag kommer att ske. Det kommer alltid att finnas minderåriga som vill köpa sprit på krogen. Vi kommer alltid att göra allt vi kan för att stoppa dem, men desto mer kommer de försöka. De kommer att fortsätta försöka få mig att begå ett brott som jag inte vill begå. De kommer att fortsätta försöka sätta dit mig mot min vilja. Är det då mitt fel om jag mot min vilja säljer ett glas rödvin till en 17-åring? Ja. Definitivt ja. Det är min skyldighet som bartender att följa de lagar och regler som finns. Ett brott är fortfarande ett brott. Men det är viktigt att kunna se saken från ett större perspektiv.

Hur gick det då med det som hände i Visby? Efter ett gäng olika polisförhör och genomgångar av händelsen las undersökningen ner efter tre månader på grund av bristande dokumentation och tvivelaktiga metoder från nykterhetsorganisationen i fråga. Tre månader av oro, sömnlösa nätter och ångest. En del av mig vill tacka den här nykterhetsorganisationen för att de fick mig att ta det här på större allvar än tidigare. Jag leggade en 38-åring i vintras. Men en annan del av mig vill bara be dem dra åt helvete för att de ständigt försöker att sätta dit mig och mina kollegor för brott vi inte ens vill begå.

Slutligen har jag bara ett råd till alla 14-åringar, 17-åringar, 30-åringar, bartenders, servitörer, nykterhetsaktivister och alla andra egentligen: Försök vara lite sköna. Tänk på andra människor och inte bara på er själva. Livet blir roligare för alla då.

Fred och kärlek,

Jesper Borgenstrand

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.