- Foto: Privat

Ett år med Miljöpartiet i regeringen: här är resultatet

Lise Nordin: "I regeringens budget för 2016 finns en historisk satsning på att möta klimatutmaningen. Enligt principen om att förorenaren ska betala höjs skatten på bensin och diesel. Samtidigt satsas på mer produktion av biogas och fler elbilar".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag den 3 oktober är det ett år sedan regeringen tillträdde. När politik ibland rapporteras som en boxningsmatch är det bra att stanna upp och fokusera på vad som faktiskt beslutats och vad det betyder i verkligheten. En sådan genomgång visar att Sverige nu är närmare målet om 100 procent förnybar energi än för ett år sedan.

För att väljarna ska kunna utvärdera sina politiker i demokratisk ordning behövs det en genomgång av vad partierna lovade att arbeta för och vad som sedan görs.

Miljöpartiet gick till val på att:

● 100 Hundra procent av all elproduktion och uppvärmning i Sverige ska komma från förnybara energikällor senast år 2030

● Flera gamla kärnkraftsreaktorer ska stängas

● Energianvändningen ska effektiviseras och förnybara energikällor byggas ut. Det ska bli mer lönsamt att sätta upp solceller på taket eller ett vindkraftverk på gården

Vad är då resultatet efter ett år i regeringsställning?

● Regeringen har gjort målet om 100 procent förnybar till sitt. Som ett direkt resultat av det beslutet steg Sverige i den globala rankningen över länders attraktivitet för investeringar i förnybar energi.

● Fyra kärnkraftsreaktorer ska stängas före år 2020 enligt beslut av deras ägare. De äldsta reaktorerna har under en längre tid haft problem med drift och lönsamhet. Vattenfall har avbrutit sin utredning om ny kärnkraft. Kärnavfallsavgiften har höjts, för att industrin ska betala hanteringen av sitt eget avfall. Effektskatten för kärnkraft har räknats upp och med höjda säkerhetskrav blir det obligatoriskt med så kallad oberoende härdkylning från 2017.

● I statsbudgeten avsätts en miljard kronor per år för att energieffektivisera byggnader. Solcellsstödet höjs från 50 miljoner kronor per år till 225 miljoner kronor för 2016 och därefter 390 miljoner kronor per år. För att göra det mer lönsamt att sätta upp solceller på taket finns nu en skattereduktion som ger 60 öre per kilowattimme för den som säljer överskottsel från sin egen anläggning ut på elnätet. Nu ska regeringen också se över hur den som bor i lägenhet och köper andelar i ett vindkraftverk eller en solpark kan få samma ersättning. Regeringen har dessutom uppdragit åt Energimyndigheten att för första gången ta fram ett förslag till strategi för att öka användningen av solel i Sverige.

Så svarar regeringens politik direkt emot vad Miljöpartiet lovade väljarna i vårt valmanifest 2014. Och det är bara början. Det finns mycket kvar att göra för att ställa om till framtidens energisystem.

Ända sedan år 2003 har stommen i arbetet för förnybar energi varit det så kallade elcertifikatsystemet, som ger stöd till den som bygger ny förnybar elproduktion, oberoende av vilken teknik som väljs. Ersättningen baseras på vilket mål om utbyggnad som sätts. I oktober röstar riksdagen om regeringens förslag att höja målet från 25 TWh till 30 TWh till år 2020. Med stöd från Centerpartiet och Vänsterpartiet väntas förslaget få majoritet i riksdagen. Det betyder att ambitionen för att bygga mer förnybart höjs rejält.

I regeringens budget för 2016 finns en historisk satsning på att möta klimatutmaningen. Enligt principen om att förorenaren ska betala höjs skatten på bensin och diesel. Samtidigt satsas på mer produktion av biogas och fler elbilar.

Med detta årsresultat är jag stolt att säga att Sverige med Miljöpartiet i regeringsställning på allvar har påbörjat sin resa mot ett samhälle med 100 procent förnybar energi.

Lise Nordin (Miljöpartiet),
Riksdagsledamot och energipolitisk talesperson

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gör vi tillräckligt för att rädda miljön?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.