Per Källgården rekommenderar en ny metod för att stoppa bränderna.
1 av 3
Per Källgården rekommenderar en ny metod för att stoppa bränderna. - Foto: Picasa/Privat
Pär Källgården.
2 av 3
Pär Källgården. - Foto: Picasa
Pär Källgårdens initiativ Stoppa bränderna
3 av 3
Pär Källgårdens initiativ Stoppa bränderna - Foto: Privat

Så stoppar vi bränderna på asylboenden

Per Källgården​: Trots att polisen arbetar intensivt för stoppa brandattentaten så räcker det inte. Med tre skift skulle 24 000 poliser krävas för att skydda alla asylboenden, vilket är nästan hela Sveriges poliskår.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Per Källgården är en av personerna bakom hashtagen #stoppabränderna.

Han är social entreprenör & grundare av grannsamverkansappen Trygve.

Den senaste tidens bränder mot asylboenden runt om i Sverige visar att polisen ensam inte kan stoppa dessa attentat. Vi medmänniskor måste också ta vårt ansvar för att försvara det öppna samhället och stå upp för att flyktingarna ska känna sig trygga i vårt land. Genom en ny digital metod för grannsamverkan kan alla hjälpa till att skydda asylboendena.

Den senaste tiden har ett tjugotal planerade eller befintliga asylboenden blivit utsatta för brandattacker och det sker nu nästan dagligen runtom Sverige. Enligt polisen har inga gripanden skett i samband med dessa attentat då det varit svårt att samla in vittnesuppgifter.

Trots att polisen arbetar intensivt för stoppa brandattentaten så räcker det inte. I dag finns det 8 000 boenden för flyktingar i Sverige. Med tre skift skulle 24 000 poliser krävas för att skydda dessa boenden, vilket är nästan hela Sveriges poliskår. Att låta väktarbolag utföra detta uppdrag skulle kosta cirka 3 miljarder kronor i månaden. Det är tydligt att fler insatser måste till för att stoppa bränderna och polisen har även gått ut och vädjat om allmänhetens hjälp.

Grannsamverkan har länge varit en folkrörelse för att till exempel förhindra och stoppa inbrott i bostadsområden. Enligt studier som brottsförebyggande rådet, BRÅ, har sammanställt så minskar brottsligheten med en fjärdedel i områden där grannsamverkan finns.

I dag växer digital grannsamverkan, en ny metod som gör grannsamverkan mer effektivt. Genom att använda en app med pushnotiser i sina mobiltelefoner kan grannar dygnet runt hålla uppsikt över närområdet och varna varandra när man ser pågående brott och samla vittnesuppgifter. Denna nya metod växer snabbt i Sverige och skulle även vara framgångsrik för att förhindra nya attentat mot asylboenden.

Bränderna kan förebyggas genom att koppla upp asylboendets inbrotts- och brandlarm till grannar och personer som befinner sig i närheten. Personer som bor i närheten av ett asylboende kan gå samman och bilda en sluten grupp i en app för grannsamverkan och kommunicera med varandra. I händelse av ett attentat skulle grannarna bli informerade direkt då larmet på asylboendet går, och kan då snabbt ta sig till platsen.

Många människor runt om i landet har under senaste månaderna visat på solidaritet, förståelse och hjälpsamhet under flyktingkrisen. Vi är många som är stolta över att Sverige står upp för asylrätten, men vi måste bli fler som agerar för att stoppa de krafter som vill förhindra att Sverige ska vara ett öppet och välkomnande land. Genom enkla metoder som digital grannsamverkan kan vi medborgare också hjälpa till, aktivt ta ställning mot dessa attentat, och hälsa våra nya grannar välkomna till Sverige.

Per Källgården

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.