Julia Hållberg (LUF) och Casper Söderberg (LUF) skriver om kvinnors situation i världen.
1 av 3
Julia Hållberg (LUF) och Casper Söderberg (LUF) skriver om kvinnors situation i världen. - Foto: Privat/Privat
Casper Söderberg.
2 av 3
Casper Söderberg. - Foto: Privat
Julia Hållberg.
3 av 3
Julia Hållberg. - Foto: Privat

De köper kvinnor som slavar och använder dem tills de tröttnar

Liberaler: Om vi tittar på Mellanöstern så bestämmer mannen delvis hur kvinnan ska se ut, kvinnan får inte visa sina kroppsdelar utanför huset och måste alltså täcka över allt.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Daesh sexhandel med kvinnor har nog ingen missat, Saudiarabiens hemska kvinnosyn där lagar stiftas som om kvinnor vore ett objekt känner också de flesta till. Visst, det är långt bort, men givetvis ser vi oss här i Europa som 100 procent jämställda? Visst har vi inte någonting att jobba på?

Att säga att Europa är jämställd medan individen dagligen blir kränkt för sitt utseende och dess form att leva ett vardagligt liv. Att känna att man inte har makten att kunna bestämma över sin egen kropp är inte acceptabelt.

Dagligen hör vi hur folk klagar på hur vi ser ut och framförallt utsätts kvinnor för det. Om vi tittar på Mellanöstern så bestämmer mannen delvis hur kvinnan ska se ut, kvinnan får inte visa sina kroppsdelar utanför huset och måste alltså täcka över allt.

Kvinnans frihet och rättigheter försvinner och makten att få forma och bestämma över sitt eget liv tas ifrån henne. Hon blir direkt formaterad till ett objekt istället för en människa som är värd lika mycket som vem som helst. Kvinnosynen nere i Mellanöstern är fruktansvärd, något vi aldrig kommer att förstå eller kunna sätta oss in i.

I Saudiarabien fick kvinnorna nyligen rösträtt i ett distrikt, det låter jättebra. Det finns dock flera stora problem, kvinnorna kan inte ta sig dit om de inte får hjälp av män, valen betyder ingenting eftersom att deras regering inte har någon makt. Allt detta är alltså bara ett PR-trick av Saudiarabiens diktator.

Daesh använder kvinnor som en handelsvara. De tar kvinnorna och säljer de på marknad, ju yngre desto dyrare. Där är en kvinna värd sin oskuld, när någon tagit den så gör man sig av med kvinnan och köper en ny.

Som en engångsvara, använd en gång och kasta sen. Fast det handlar inte om en engångsvara, det handlar om människor, precis som du och jag, fast med skillnaden att där, saknar det ena könet alla rättigheter, ingenting som du och jag gör varje dag är tillåtet för de kvinnorna.

De människor som köper slavarna ser inte människan som du och jag gör utan mer som ett objekt som man använder tills man tröttnar. Det är så hemskt så att det finns inte ord för det, det är helt omöjligt att föreställa sig den grymheten.

Ja, det är väldigt långt bort från Europa, det ser väldigt annorlunda ut här i Sverige, fast vi är långt ifrån färdiga med vad vi behöver göra. Det är fortfarande ett faktum att kvinnor tjänar mindre, har svårare till högre positioner och utsätts ständigt för personer som inte kan hålla fingrarna borta från ställen där de inte borde vara.

Det faktum att det är farligt för en tjej att vara ute själv på kvällarna är ett stort problem. Att vara livrädd för att gå hem från jobbet en sen vardagskväll för att man är rädd för att stötta på fel personer ute är helt absurt.

Vi är mycket väl medvetna om att det är långt från alla män som förtrycker kvinnor. Men alla människor är inte heller mördare, det betyder inte att vi inte borde sätta stopp för mord. På samma sätt betyder detta inte heller att bara för att alla män inte förtrycker så borde vi inte sätta stopp för förtrycken. Ett förtryck är alltid ett för mycket.

Att vissa män även i Europa har en kvinnosyn där kvinnan är ett objekt förekommer. Ett exempel är från när jag (Julia) nyligen var på resa i England. Jag stötte ofta på killar som gav mig blickar efter att ha granskat min kropp från topp till tå.

Kommentarer att jag hade en fin och vältränad kropp. Visslades bakom min rygg och ord som fick mig att vilja kräkas. Jag fick kommentarer att jag inte borde klä mig på det visset för det kunde misstolkas på fel sätt. De kläderna jag bar var träningskläder.

Men även där ska vi tolerera att ständigt få höra att vi tjejer inte får klä oss hur vi vill utan att det ska misstolkas? Är det verkligen positivt att höra av främmande människor säga att man har en fin kropp?

Jag tolkar mer det som en förolämpning än en komplimang. Jag har svårt att se att vi tjejer ligger på samma nivå som killarna gör, även om det är små saker det handlar om så ska man inte ignorera dem.

Jämställdheten mellan män och kvinnor är helt på olika nivåer. Och även om vi människor vill så gärna tro att allt är bra, så kanske vi ska ta titt extra på hur världen är uppbyggd och vad som händer runt omkring oss.

Även om det inte är lika illa här som i Syrien, så ska vi fortfarande inte nöja oss. Alla individer förtjänar frihet, som kvinna i ett helt jämställt land så ska du kunna gå hem från krogen 02.30 och ändå känna sig exakt lika trygga som män som gör samma sak.

Vi måste komma ihåg att det är aldrig försent att kämpa för individens frihet och jämställdhet i samhället.

Julia Hållberg,
Distriktsordförande för Liberala ungdomsförbundet Dalarna

Casper Söderberg,
Medlem i Liberala ungdomsförbundet Väst

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.