1 av 3
- Foto: Privat/TT
Anders Richardsson.
2 av 3
Anders Richardsson. - Foto: Privat
På klimattoppmötet i Paris var medlemmarna överens att vi måste bromsa den globala uppvärmningen till max +2 grader, helst mindre.
3 av 3
På klimattoppmötet i Paris var medlemmarna överens att vi måste bromsa den globala uppvärmningen till max +2 grader, helst mindre. - Foto: TT

Nej, kött är inget miljöproblem

Debattören: För att minska vår klimatpåverkan är det viktigaste att så mycket som möjligt av kvarvarande kol och olja får stanna kvar under jord, där kan vi alla göra skillnad.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Anders Richardsson är lantbrukare som driver gården Leregård i Heberg, utanför Falkenberg.

Där han, tillsammans med ett par anställda, har grisuppfödning och växtodling.

Han är också regionordförande för LRF Halland sedan några år tillbaka.

klimattoppmötet i Paris blev man överens om att vi måste bromsa den globala uppvärmningen till max +2 grader, helst mindre.

Detta ställer krav på oss alla.

Nu har vi en debatt i Sverige där vi tror att förändrad köttkonsumtion löser alltihop. Hur gick det till? Aktörer från ansedda institutioner som Världsnaturfonden (WWF) och Chalmers citeras med uttryck som får mig att häpna. WWF väger in regnvatten i nötköttsuppfödningen.

Vem tror att det skall sluta regna om vi äter mindre kött?

Chalmersforskaren vinklas till en tolkning att gräs är onaturligt för kreatur. Media söker enkla lösningar på en stor utmaning. Nötkreatur har en viss påverkan på klimatet.

Om vi minskar vår konsumtion av importerat nötkött bibehåller vi de positiva effekterna på vår miljö, biologisk mångfald, öppna landskap, samtidigt som exporten av negativ klimatpåverkan minskar.

Dessutom bidrar vi till mindre antibiotikaförbrukning. Det mest fantastiska är att oljelobbyn lyckats få fokus runt kött.

Ett känt bensinbolag annonserar att de nu har mindre mängd kött i korven, det vill säga för de flesta av oss en sämre korv. För att minska vår klimatpåverkan är det viktigaste att så mycket som möjligt av kvarvarande kol och olja får stanna kvar under jord, där kan vi alla göra skillnad.

Själv kör jag biogasbil.

Anders Richardsson,
Ordförande LRF Halland

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.