Elina Jansson skriver om köttindustrin.
1 av 3
Elina Jansson skriver om köttindustrin. - Foto: Privat/Ap
Elina Jansson.
2 av 3
Elina Jansson. - Foto: Privat
En grisbonde som hävdar att kött inte bidrar till utsläpp är nämligen lika trovärdigt som en oljepamp som hävdar att olja inte utgör någon fara för miljön.
3 av 3
En grisbonde som hävdar att kött inte bidrar till utsläpp är nämligen lika trovärdigt som en oljepamp som hävdar att olja inte utgör någon fara för miljön. - Foto: Ap

Köttindustrin förstör för både djuren och oss människor

Miljöpartist: Regnskog skövlas i ett rasande tempo för att kunna öka produktionen av foder till animalieindustrin, utan att ta hänsyn till varken människor djur eller biologisk mångfald.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Elina Jansson är 24 år, statsvetare, och sitter i Grön Ungdoms kongressombudsgrupp.

Twitter: @elinajansson

Anders Richardsson från LRF Halland ställer sig frågan om hur en minskad köttkonsumtion ska kunna lösa hela klimatkrisen. Svaret är enkelt: Det kan den inte.

När det handlar om klimat gäller det nämligen att kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt. Alla som är insatta i klimatfrågan vet om att det inte finns en universell lösning på hela krisen, den kräver förändring på flera områden. Ett utav dessa områden är mycket riktigt olje- och kolindustrin, ett annat är animalieindustrin.

Enligt Jordbruksverket står animalieproduktionen för nästan 20 procent av de globala utsläppen, och det krävs en ganska skev verklighetsuppfattning för att hävda att detta inte är ett problem.

Ur energisynpunkt är kött enormt ineffektivt. Produktionen av kött börjar och slutar inte i varken Sverige eller Europa. Förutom stora mängder utsläpp av metan och lustgas så beror den största delen av utsläppen på de enorma markarealer som djurproduktionen kräver.

Regnskog skövlas i ett rasande tempo för att kunna öka produktionen av foder till animalieindustrin, utan att ta hänsyn till varken människor djur eller biologisk mångfald. Konsumtionen av kött är mer än bara en lokal angelägenhet, det är en fråga om resurser och global rättvisa.

Är det verkligen rimligt att vi lägger så stora mängder markareal på att odla mat till en ökande och både ohållbar och ineffektiv djurindustri, när det som odlats skulle kunna mätta betydligt fler människor om det blir mat direkt utan att behöva passera ett djur?

Att debattören dessutom hävdar att det är oljeindustrin som ligger bakom uppmärksamheten som riktats möt köttets klimatpåverkan är, förutom snudd på konspiratoriskt, ganska ironiskt. En grisbonde som hävdar att kött inte bidrar till utsläpp är nämligen lika trovärdigt som en oljepamp som hävdar att olja inte utgör någon fara för miljön.

Elina Jansson,
Grön Ungdom

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Äter du kött?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.