SD:s ungdomsförbund, Ungsvenskarna, vill att halalkött ska förbjudas i kommunala verksamheter.
1 av 3
SD:s ungdomsförbund, Ungsvenskarna, vill att halalkött ska förbjudas i kommunala verksamheter. - Foto: Privat/Ap
Lucas Argården.
2 av 3
Lucas Argården. - Foto: Privat
"Det är glädjande att Staffanstorp, på Sverigedemokraternas initiativ, beslutat att inte servera halalslaktat kött".
3 av 3
"Det är glädjande att Staffanstorp, på Sverigedemokraternas initiativ, beslutat att inte servera halalslaktat kött". - Foto: Ap

Våra unga och pensionärer ska aldrig tvingas äta halalkött

Ungsvenskarna: Ingen svensk skolelev eller pensionär ska känna sig tvingad att äta religiös kost tillhörande en religion man inte är en del av.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I den skånska kommunen Staffanstorp har precis en politisk majoritet beslutat att inte köpa in och servera kött som slaktas religiöst.

Det hela inleddes med att Sverigedemokraterna la en motion gällande förbud mot servering av halalslaktat kött inom ramen för kommunens verksamhet. Motionen bifölls som sagt och detta är något övriga kommuner bör följa.

Religiös slakt av djur genomförs allt som oftast under plågsamma former där omtanken för djuren väger mindre än den påstådda religiösa betydelsen slaktmetoden innefattar.

Enligt svensk djurskyddslag ska alla djur bedövas före slakt vilket minskar stressen och eliminerar onödigt lidande. Inom flera länder i EU finns det tyvärr möjlighet till dispens från detta krav i de fall det rör sig om religiös.

Detta innebär att kött som importeras till Sverige kan härröra från djur som ritualslaktats av religiösa skäl. Djur som inte bedövats före avblodningen, djur som lidit i onödan.

Det faktum att ingen särskild märkning görs av kött från djur som slaktats utan bedövning ökar chanserna att vi omedvetet köper denna typ av produkter.

Slakt utan föregående bedövning innebär ett stort lidande och oerhörd stress för djuret. Före avblodningen fixeras djuret med hjälp av olika anordningar, och ibland vänds det fixerade djuret även upp och ner.

Själva avblodningen leder till sist – efter minst 20 till 85 sekunder – till förlorat medvetande, men studier har visat att nötkreatur kan vara vid medvetande i flera minuter efter snittet. Djur är bland det finaste vi har och de förtjänar allt annat än sådan brutalitet.

Men låt säga att svenska kommuner på något sätt skulle kunna garantera att det halalslaktade köttet har tillkommit efter regelrätt slakt med bedövning, bör det då få serveras? Nej självklart inte!

Våra svenska skolor ska vara fria från denna typ av religiös mat. Ingen svensk skolelev, pensionär eller annan person som omfattas av den kommunala verksamheten ska känna sig påtvingad att äta religiös kost tillhörande en religion man inte är en del av och som inte har en historisk svensk koppling, för att klara dagen.

Det är glädjande att Staffanstorp, på Sverigedemokraternas initiativ, beslutat att inte servera halalslaktat kött. Vi Ungsvenskar hoppas att fler kommuner väljer att följa deras exempel så att vi i framtiden kan se en halalfri kommunal verksamhet över hela landet.

Lucas Argården,
Landsbygds- och djurskyddspolitisk talesperson, Ungsvenskarna

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska halalkött förbjudas?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.