Vusi Kubheka.
Vusi Kubheka. - Foto: Privat

Därför rensar jag bort mina vita vänner från Facebook

Vusi Kubheka berättar varför han tar bort många av sina vita vänner från Facebook.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Vusi Kubheka är 33 år och uppväxt i Fisksätra.

Dag två av att rensa upp bland vita vänner från Facebook. Vänner som inte riktigt är vänner utan bara bekanta, ansikten en har växt upp med, de som med så många ord säger ”All Lives Matter”, de som gillar att ta del av våra kulturer men inte står med oss.

De som har facebookbilder på sig själva ståendes bredvid eller hållandes i fattiga svarta barn.

De som använder n- eller m-ordet.

De som säger saker som ”Jag vill adoptera ett barn från Afrika”.

De som inte ser de äckliga i en workshop som heter "How to dress like an Indian" som hålls av vita.

Jag börjar med den där övre medelklassen: festivalvännerna, Burning Man-vänner och antirasistiska söderkatter, för den gruppen är lättas att rensa upp i.

Det är bara genom fester vi möts. Det är bara när du behöver röra dig genom förorten som vi pratar och det är inte ofta om djupare ting i vårt samhälle vi diskuterar. När vi väl gör det känner jag bara antisvart rasism.

Sedan barndomskompisar och klasskamrater: ja alla de som jag växte upp med innan jag bildat en politisk åsikt, innan jag märkt att min hudfärg är något som kommer påverka mitt liv varje dag i detta samhälle.

Dagen jag förstod att du inte ville höra om förtrycket jag ser varje dag för jag ska vara tacksam över att inte är kvar i Afrika. För jag är hemsk som ger dig skuldkänslor av ditt vita arv. Då förstår jag att vi bara växte upp tillsammans.

Sist och svårast och de som sårar djupast: antirasister och feminister som inte ser förtrycket de utför mot svarta kvinnor och män och de kränkande orden de menade väl med.

Kvar är en liten skara underbara människor, för jag är en blandning av min familj min kultur och mitt samhälle inlindat i det bästa och sämsta av mina vänner.

Därför kan jag inte ge er andra min tid.

Vusi Kubheka,
Musiker

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.