Mike Blixt och Andreas Larsson skriver om att vuxna är minst lika lata som ungdomar
1 av 3
Mike Blixt och Andreas Larsson skriver om att vuxna är minst lika lata som ungdomar
Mike Blixt och Andreas Larsson
2 av 3
Mike Blixt och Andreas Larsson
"Den generation som växer upp nu tänker annorlunda"
3 av 3
"Den generation som växer upp nu tänker annorlunda" - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sluta ljug, det finns fler lata vuxna än lata ungdomar

Mike Blixt och Andreas Larsson svarar Nicole Rydéns uppmärksammade artikel om att ungdomar är för lata för att jobba


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Besök Mike Blixts Facebooksida

Besök Andreas Larssons Facebooksida.

Den här artikeln är ett svar på den här artikeln.

Då och då dyker det upp inlägg om de lata ungdomar som nu växer upp i vårt samhälle och som, enligt skribenterna, inte tar sitt ansvar. Argumenten för detta är inte sällan att jobb ska vara jobbigt, att man får ta vad som bjuds och att man får räkna med att lida lite om man ska in på arbetsmarknaden.

Vi har själva jobbat sedan tonåren och har tillbringat såväl sommarlov som skoltid med att sälja jordgubbar, dela reklam och tidningar och extrajobbat med allt mellan himmel och jord. Vi har gått upp tidigt på morgnarna och släpat oss till jobb som inte varit så roliga och som ibland varit rena plågan.

Vi har också jobbat i skolans värld där de anklagade “lata” ungdomarna just varit. Och självklart finns det lata ungdomar, men sanningen är troligen att det finns fler lata vuxna än lata ungdomar. Vi “gamlingar” behöver kanske byta perspektiv.

Förr gick det ut på att skaffa sig ett jobb, och inställningen att “bita ihop och slita” var vida spridd. “Man måste ju ha mat på bordet”. Vad man gjorde spelade mindre roll. Det viktiga var att ha ett jobb.

Den generation som växer upp nu tänker annorlunda, och kanske har de genomskådat det system som samhället byggs på. Kanske är de smartare än tidigare generationer? “Varför i hela friden ska jag ta ett jobb och slita ut mig för en arbetsgivare på ett arbete som inte har någon eller liten betydelse för världen?”.

Många vill känna att det de gör har en mening, och de är mer inriktade på att hitta en hållbar livsstil snarare än att producera och konsumera som tidigare generationer.

När det kommer till att ekonomin måste växa så håller inte alla med, och när det kommer till att arbeta så vill de, vilket inte alls är konstigt, ha en arbetsplats där de kan trivas, och ett arbete som de trivs med och som de kan stå för.

En del av den problematik som finns ligger i skolan. Dagens system är inte rustat för det samhälle som våra barn och ungdomar blir vuxna i. När vi stod inför industrialiseringen rustade den barnen för livet och gav kunskap som var relevant för den typen av samhälle.

Men i dag är det inte på samma sätt eftersom industrialiseringen är över sedan länge, och alternativen är många fler. Utbildningssystemet står dock kvar där på många punkter och detta är något som barn och ungdomar känner på sig.

Om man är 13 år och frekvent får höra hur illa det står till med precis allt: utbildning, arbetsmarknad, ekonomi, klimat, och listan kan göras hur lång som helst – hur känns det då att vara tonåring och veta att man skall ta över det kaos som tidigare generationer ställt till med? De ungdomar vi själva har pratat med är inte speciellt imponerade över de tidigare generationernas sätt att förvalta jorden.

Så varför skall de upprepa samma livsstil? Vad innebär det för jorden om nästa generation upprepar allt och gör allt som du väljer att göra? Det är väl snarare så att det krävs ett nytt sätt att tänka på för att vända skeppet åt rätt håll. Kanske är det inte lathet det handlar om utan ett nytt synsätt. Och i ärlighetens namn, har inte delar av varje generation gnällt över den nästkommande generationen på ett eller annat sätt?

Men innan du nästa gång beklagar dig över dagens unga och hur lata de är så kan det vara värt att tänka på att alla inte behöver gå samma väg som tidigare generationer gjort. Ta Zara Larsson som exempel - hade hon blivit så framgångsrik som hon är om hon tagit ett vanligt jobb för att komma in på arbetsmarknaden? Var hade Felix Kjellberg, även kallad Pewdiepie, varit om han inte följt sin dröm att ägna sig åt sin passion? Och det finns fler exempel i denna “lata” generation.

Dagens samhälle bygger på att vi ska arbeta för att få vår lön, men inställningen att streta på och arbeta trots att det är tråkigt kanske inte passar den nya generationen. Och det behöver inte vara katastrofalt utan är troligen en del av utvecklingen, som även tidigare gått framåt trots den uppväxande generationen som anklagats för att vara lat, dum och oansvarig.

Med tanke på att många av dagens ungdomar verkar vara intresserade av att göra saker som betyder något snarare än att skaffa sig ett jobb för jobbets skull så sätter vi vårt hopp till dem, för det är de som ska ta hand om oss på vår ålders höst och det är de som får rensa upp den skit som generationerna innan ställt till med på jorden.

Så du ungdom - vare sig du ses som lat, engagerad, dum, snilleförklarad, långtråkig eller alldeles underbar - stå upp för det du tror på och lyssna inte på de som tycker att du ska göra precis som de gjort.

Sen hjälper det naturligtvis inte att bara sitta hemma och vänta på att ett jobb ska dimpa ner i huvudet på dig – ut och engagera dig, träffa folk så att människor får upp ögonen för dig, och så att du enklare får reda på vad det är du brinner för och som du kan tänka dig att göra på dagarna.

Mike Blixt och Andreas Larsson,
Människor, föräldrar och vad vi för dagen väljer att vara

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.