Moderaterna tycker vi måste göra en del förändringar för att bekämpa cancer.
1 av 2
Moderaterna tycker vi måste göra en del förändringar för att bekämpa cancer. - Foto: Moderaterna/TT
"Sverige har Europas längsta vårdköer".
2 av 2
"Sverige har Europas längsta vårdköer". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna: 3 saker vi måste göra för att bekämpa cancer

Moderaterna: Ingen ska behöva dö av cancer för att tillräcklig information inte fått komma fram. Det handlar helt enkelt om att rädda liv.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Cancer är vår tids folksjukdom och slår rakt in i varje familj. Höstmånaden oktober är Cancerfondens Rosa-bandet månad med satsningar för att fler skall få upp ögonen för idag Sveriges vanligaste cancersjukdom bland kvinnor, bröstcancer.

Varje dag, som i dag, insjuknar 20 kvinnor i bröstcancer i Sverige. Totalt över 9 000 bröstcancerdiagnoser per år. För att stärka kunskapen, inte minst i det viktiga förebyggande arbetet lanserades en film med digitala bröst som Facebook först censurerade och sedan godkände.

Kampen mot cancer är för viktig för att handla om hur eventuellt digitala bröst ska se ut. I stället behöver vi mer av förebyggande information om hur fler kan bli hjälpta till tidig upptäckt av cancer, inte hur digitala bröst ser ut. Ingen ska behöva dö av cancer för att tillräcklig information inte fått komma fram. Det handlar helt enkelt om att rädda liv.

Det är dags att förnya och utveckla alliansregeringens nationella cancerstrategi från 2009, till en uppgraderad cancerstrategi 2.0.

Cancerfonden lyfter fram forskning, vård och förebyggande åtgärder som avgörande. Dessa är naturliga pelare i en viktig reformagenda för ytterligare kraftfullare förslag för att ta nästa steg i kampen mot cancer. Nästa nationella cancerstrategi 2.0 bör även utveckla strukturerade arbetssätt:

1.Vidareutveckla strategin i syfte att sätta fokus på såväl kortsiktiga som långsiktiga kvalitetsförbättringar i cancervården. Denna uppgraderade nationella cancerstrategi 2.0 ska innehålla bland annat tydliga mål som följs upp systematiskt och regelbundet.

Därtill specifikt fokus på kortare väntetider, digitalisera hela vårdkedjan, mer av koncentrerad högspecialiserad vård samt en säkrad långsiktig hållbar nationell kompetensförsörjning av till exempel specialistläkare, patologer, specialistsjuksköterskor och röntgensjuksköterskor.

2. Genomför en långsiktig hållbar utvecklingsplan för att stärka patienternas rättigheter. I detta syfte vill vi bland annat stärka och utveckla patientlagen och patientsäkerhetslagen. Införandet av dessa lagar var ett stort steg framåt, samtidigt är det redan tydligt att de måste utvecklas ytterligare för att stärka patienternas situation i vården.

Det kan till exempel handla om att få välja fritt även i slutenvården samt att bygga upp en nationell digital väntelista för att möjliga för alla patienter att jämföra väntetider och kvalitet i vården.

3. Skapa rimliga förutsättningar för fortsatt registerbaserad forskning som bland annat stärker cancervården. Alliansregeringen tillsatte en utredning för att värna om registerbaserad forskning och dess möjligheter att fortsätta utvecklas.

Ta vara på den och skapa en tydlig ramlag. Stöd därtill ytterligare den kliniska forskningen. Detta kräver ett utvecklat samarbete mellan universitet, forskargrupper och kliniker.

Sverige har Europas längsta vårdköer. Därtill stora regionala skillnader i väntetider. I Cancerfondens rapport visas till exempel att inget landsting eller region uppnår ens blygsamt uppsatta mål gällande väntetider i vården avseende prostatacancer.

Detta är naturligtvis helt oacceptabelt.

Moderaterna har redan lagt dessa konkreta förslag på riksdagens bord. Vi ser framemot att regeringen och ansvarigt statsråd Gabriel Wikström (S) börjar agera, nu.

Med samhällskostnader som riskerar att fördubblas och antalet fall av cancer öka med 90 procent inom 25 år krävs konkreta reformer.

Ingen ska behöva dö av cancer för att tillräcklig information inte fått komma fram. Det handlar helt enkelt om att rädda liv.

Cecilia Widegren
Riksdagsledamot Skaraborg, socialpolitisk talesperson
, Moderaterna

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.