1 av 3
- Foto: TT/TT
2 av 3
- Foto: Nora Lorek / TT NYHETSBYRÅN
3 av 3
- Foto: TT Nyhetsbyrån / Erik Nylander/TT

Nu går vi ihop i ett upprop mot näthat!

Debattörerna: Ingen ska behöva utstå hot och trakasserier, oavsett om det är på gatan eller bakom tangentborden


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Listan på människor som utsatts för hat, hot och trakasserier på internet kan göras milslång. Ta bara den senaste tiden – Little Jinder, barnet med Luciakrona i Åhléns reklam, Stina Wollter. Helt plötsligt är de där. Näthatarna. Bakom tangentbordet har de fritt spelrum.

Trakasserier i den digitala världen följer med dig in i din privata sfär, hoten lämnar dig inte på arbetsplatsen eller skolgården. Polisen anser att man inte har tillräckligt med resurser för att kunna hantera näthat på samma sätt som man kan hantera händelser på skolgården, trots att de likställs med varandra och tydliga digitala bevis finns. Förundersökningar läggs ner innan de ens har påbörjats. Medan hatet och hoten fortsätter fylla människors inboxar.

Vi kan göra något åt det här!

Vi kan välja att ge kärlek till varandra istället. Vi måste tillsammans se till att vända på den här utvecklingen där hatet får ta plats. Genom kampanjen Nätkärlek kan du bli en av dem som skickar peppande och värmande ord till någon, vem som helst som du tycker behöver få mer kärlek och uppmuntran i vardagen.

Vi som är ambassadörer och stöttar kampanjen Nätkärlek, startad av folkrörelsen Skiftet är opinionsbildare, aktivister, fackliga, antirasister och journalister från höger till vänster, vi ställer oss upp och säger att de får räcka nu. Vi har själva fått drivor med näthat, något vi önskade att ingen skulle behöva utstå.

Kampanjen har skapats för att få människor att sprida mer kärlek och överskugga hatet. Med hjälp av våra gemensamma krafter kan vi visa att vi är många som vill ha ett kärleksfullt och omtänksamt samhälle där hat och hot inte hör hemma. På sajten kan vem som helst enkelt nominera en person till att få nätkärlek.

Näthatet ökar för varje dag som går, förslag på ny lagstiftning för näthat har utretts och huvuddelen förväntas träda i kraft under sommaren nästa år. Men vi kan inte vänta. Vi måste börja förändra nu!

Ingen ska behöva utstå hot och trakasserier, oavsett om det är på gatan eller bakom tangentborden. Därför är kampanjen nätkärlek så viktig.

Så vad säger du? Vill du stå tillsammans med oss och göra allt för att näthat ska tas på allvar ?

Kan du sprida lite nätkärlek idag via http://natkarlek.nu/?

Maria Henriksson,
Kampanjledare på folkrörelsen Skiftet

Jenny Bengtsson,
Ledarskribent och ordförande HRF Stockholm-Gotland

Mattias Järvi,
Aktivist och och grundare av Fokus afrofobi

Lisa Bjurwald,
Journalist och författare

Araia Ghirmai Sebhatu,
Grundare av Black Coffee

Ida Boija,
Artist och aktivist

Amra Bajric,
Opinionsbildare och skribent

Ulric Jansson,
Projektledare, nätaktivist och vinnare av årets nätängel 2016

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.