Gursimer Singh och Sudhagar Raghupathy vill ge föräldrar de verktyg de behöver
1 av 4
Gursimer Singh och Sudhagar Raghupathy vill ge föräldrar de verktyg de behöver - Foto: TT/PRIVAT/PRIVAT
2 av 4
- Foto: Claudio Bresciani/TT / Claudio Bresciani/TT
3 av 4
- Foto: PRIVAT
4 av 4
- Foto: PRIVAT

Nu får det vara nog – inför obligatorisk föräldrautbildning i förorterna

"Det såg ut som ett krigsscenario efter Nyårsafton i Fittja. Vi kunde läsa i nyheterna om ungdomar som kastar fyrverkerier i barnvagnar."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Gursimer Singh är aktiv socialdemokrat i Skärholmen,

Sudhagar Raghupathy är gymnasielärare och anställd på fryshuset.

Vi står vid Fittja stationen och väntar på bussen en sen kväll, plötsligt ser vi två killar kasta fyrverkerier mot varandra.

Det såg ut som ett krigsscenario under nyårsdagen i Fittja och i många andra orter runt om i Sverige. Vi kunde läsa i nyheterna om ungdomar som kastar fyrverkerier i barnvagnar, mot blåljus, räddningstjänst och mot förbipasserande. Det är en skandal, uppriktigt talat!

Det är dags att samhället gör något åt ungdomars ansvarslöshet och dåliga beteende, det räcker inte att dalta med ungdomarna som politikerna gör. Ansvaret att forma ungdomar till goda samhällsmedborgare är främst föräldrarnas ansvar, men också samhällets. Därför föreslår vi att man borde införa obligatorisk föräldrautbildning.

Man måste ha körkort för att köra bil, men att ta hand om ett barn krävs inga specifika kunskaper än att följa lagarna. Det fantastiska är att det finns instruktioner i hur man tar hand om husdjur, men inte hur man ska forma barn och unga till goda och ansvarsfulla samhällsmedborgare.

Många föräldrar vi känner i våra kretsar, önskar att det fanns en föräldrautbildning. Det är många föräldrar som inte vet om vad ens skyldigheter och rättigheter är. Speciellt många nyanlända nysvenskar som är nya i vårt samhälle.

Vi märker att många barn och ungdomar som växer upp i Sverige, med föräldrar som kanske kommer från utsatta områden, kan hota sina föräldrar att kalla på socialtjänsten om dem inte får sin vilja igenom.

Det är tyvärr ett kryphål i vårt samhälle, men mest utsatta är föräldrar som inte kan det svenska språket och hur det svenska samhället fungerar. Tyvärr läggs det största ansvaret, i att forma barn och unga till goda samhällsmedborgare, på lärarna.

Vi vet hur lärarna kämpar dag in och dag ut. Men till vilken nytta? I många förorter ser vi ungdomar som utför kriminella handlingar, eftersom att föräldrarna inte har någon koll på vad deras ungdomar gör.

Vi ser ungdomar som är ute sent på nätterna, vem är det som ansvarar för att de ska göra sina läxor och sköta sig i skolan? Ingen, därför att föräldrarna inte har verktygen och resurserna för att se till att deras egna barn och unga tryggar sin framtid i skolan.

Är det konstigt att vi har en sådan stor grupp barn och ungdomar som halkar efter i skolan och som går ut med ofullständiga betyg i förorterna? Det här leder senare till att de har det svårt att komma in på arbetsmarknaden. Är det förvånande?

Vi vill att politikerna ser till att föräldrarna får de rätta kunskaperna och verktygen för att forma sina unga till goda och ansvarsfulla samhällsmedborgare.

Gursimer Singh
Sudhagar Raghupathy

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.