Ungsvenskarna SDU deltar i Nyheter24:s debattkampen.
Adam Marttinen och Felix Byström förespråkar sänkt straffmyndighetsålder för att minska brottsligheten i Sverige. - Foto: Privat/Fredrik Sandberg/TT/Malin Hoelstad/SvD/TT.

Ungsvenskarna: "Unga lagöverträdare ska prövas som vuxna"

Ungsvenskarna SDU: "I den bästa av världar är barn just barn och ungdomar är ungdomar. I den världen kan inte barn tillmätas någon skuld och ungdomar som hamnat snett behöver en hjälpande skjuts i rätt riktning. Tyvärr lever vi inte i den världen"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I den bästa av alla världar är barn just barn och ungdomar är ungdomar. I den världen kan inte barn tillmätas någon skuld och ungdomar som hamnat snett behöver främst en hjälpande skjuts i rätt riktning. Tyvärr lever vi inte i den världen.

Hälften av alla kriminella begår sin första kriminella handling innan personen fyllt femton år. Hälften av brotten som personen kommer att begå kommer att ha avverkats innan han eller hon har fyllt nitton år.

Diskussionen om unga lagöverträdare måste ta sin utgångspunkt i ovan nämnda fakta. Det är inte ett problem som kan lösas med arbetsmarknadspolitiska åtgärder; väldigt få trettonåringar är arbetslösa. Riktiga lösningar för att klara upp ungdomsbrottsligheten, och på sikt brottsligheten på stort, lyser med sin frånvaro. 

Så kan det inte fortsätta. Så får det inte fortsätta. Vår lösning är en inriktning med två distinkta målsättningar: Tidigare och tydligare insatser, samt en rättvis straffskärpning. Unga ska kunna prövas som vuxna.

Allt för ofta får vi ta del av uppgifter om grova våldtäktsfall där gärningsmannen är, eller påstår sig vara, under arton år och där påföljden blir ungdomstjänst. Medan vi anser att det bör tas viss hänsyn till ålder när påföljden bestäms går det inte att bortse från att vissa typer av grymheter aldrig kan ursäktas.

Vi vill därför att det vid grova vålds- och sexualbrott, speciellt de av hänsynslös karaktär, utfört av personer under 18 år men över 15 år ska prövas om gärningsmannen ska dömas som vuxen med fängelse som påföljd. Där en viss nedsättning av straffet tillämpas i förhållande till gärningsmannens ålder:

Sänkt straffmyndighetsålder till 13 år.

Det straffrättsliga systemets behandling av unga lagöverträdare under 15 år behöver reformeras. Socialtjänsten saknar kompetens för att hantera vissa unga brottslingar, vilket leder till att behandlingen uteblir. 

Utöver att en sänkt straffmyndighetsålder medför ett tydligare ansvarsutkrävande av yngre lagöverträdare medför det även att det finns större möjligheter för Kriminalvården att ingripa tidigt och förebygga framtida brottslighet.

Fram till dess att vi genomfört dessa förändringar går det inte att stilla se på när barn och unga säljer knark åt kriminella organisationer, rånar butiker och misshandlar andra. Vi vill därför genomföra delar av innebörden av sänkt straffmyndighetsålder genom två förslag, där det är lättare att hitta stöd från en riksdagsmajoritet.

Fler brott som begåtts av personer under 15 år ska utredas.

Förutsättningarna att förhindra ett liv i brottslighet är bättre desto tidigare de första insatserna sker. Tyvärr ser vi en utveckling i dag där konsekvenserna uteblir för personer under 15 år som begått brott. Detta på grund av att brotten, även de grövre, ofta inte blir utredda. 

Vi vill därför se en riktad insats för att förbättra kunskapen hos socialsekreterarna och förtydliga de rådande lagarna på området så att fler brott där den misstänkte gärningsmannen är minderårig utreds.

Fler drogtester av barn under 15 år.

Trots att det skett förändringar i lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare har polisens nya möjlighet att drogtesta barn under 15 år inte nyttjats särskilt ofta, en förklaring har varit otydlighet kring vad lagen innebär. Sverigedemokraterna ser utökade drogtester av unga som en viktig insats för att förebygga brott.

Sverige behöver en ny politik för unga lagöverträdare. En politik som är verklighetsförankrad och baserad på forskning. Som ser vikten i att de som arbetar med unga brottslingar har en bakgrund inom kriminologin istället för enbart bestå av socionomer. En politik som utdömer straff med utgångspunkten att de ska skipa rättvisa, istället för med utgångspunkten att gärningsmän alltid är offer.

Adam Marttinen,
Rättspolitisk talesperson, Sverigedemokraterna

Felix Byström,
Vice nationell talesperson, Ungsvenskarna SDU

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.