I deklarationen är det möjligt att göra reseavdrag, men endast om du uppfyller Skatteverkets krav.
I deklarationen är det möjligt att göra reseavdrag, men endast om du uppfyller Skatteverkets krav. - Foto: Anders Wiklund/TT & Henrik Montgomery/TT

Reseavdrag 2024: Så fungerar det i deklarationen

Snart anländer inkomstdeklarationen i svenskarnas brevlådor. För att se till att det blir rätt och att du uppfyller kraven för reseavdraget gäller det att ha koll på detaljerna.


Snart anländer deklarationen för inkomståret 2023 i svenskarnas digitala brevlådor och då är det viktigt att ha koll på att rätt blir rätt och de avdrag du söker uppfyller kraven. 

Deklaration 2024: Viktiga datum som du inte får missa

Ger Skatteverket reseavdrag? Så funkar det i deklarationen 2024

I en intervju med Nyheter24 förklarar Ola Aronsson, skattejurist på Familjens Jurist, hur du förhåller dig till reseavdraget och vad som krävs för att du ska uppfylla Skatteverkets regler.

– Från och med den 1 januari 2023 började det nya reseavdraget från regeringen gälla, och detta kommer påverka deklarationen för 2024. För att vara kvalificerad för det nya reseavdraget krävs att dina resekostnader överstiger 11 000 kronor per år och att avståndet du reser till och från jobbet är minst fem kilometer, förklarar Aronsson. 

När det kommer till hur mycket avdrag du har rätt till finns några detaljer som är direkt avgörande, menar han.

– Avdragets storlek varierar beroende på vilket transportmedel du använder. För bilresor är det nu möjligt att dra av 25 kronor per mil, jämfört med tidigare 18,50 kronor. Avdraget för arbetsresor med förmånsbil har ökat från 6,50 kr till 9,50 kr per mil, och för förmånsbilar som drivs enbart med el är avdraget fortsatt 9,50 kr.

Skattejämkning? Så funkar det kring bolån och ränteavdrag

Reseavdrag 2024: Flera krav från Skatteverket

Utöver att uppfylla kraven om transportmedel krävs det även att du har ett visst avstånd och hur mycket tid du sparar på att ta kollektivtrafik jämfört med bil.

 – En ytterligare förutsättning för att kunna ansöka om avdraget är att du sparar minst två timmar dagligen genom att välja bil istället för kollektivtrafik. Om det inte finns några allmänna transportmedel att välja på har du dock rätt till reseavdrag för bil om sträckan till arbetsplatsen överstiger två kilometer.

Det viktiga är dock, enligt Aronsson, att tänka på att det avdrag du gör överstiger 11 000 kronor, annars är de helt enkelt inte avdragsgill.

– Om dina resekostnader är mindre än 11 000 kronor per år är de inte avdragsgilla. Du redovisar reseavdraget på samma sätt som vanligt i din inkomstdeklaration, avslutar Ola Aronsson med att säga.

5 användbara avdrag du INTE vill missa i din deklaration 2024

Ola Aronsson är skattejurist på Familjens Jurist. Foto: Pressbild Familjens Jurist

Beräkna reseavdrag till deklarationen 2024

Du kan enkelt beräkna reseavdraget via Skatteverkets hemsida här.

Här kan du läsa fler ekonominyheter från Nyheter24:

Sambo? Så mycket ska ni ha på sparkontot enligt experten

Så mycket sparar svenskarna i din ålder

Pensionär? Så mycket bör du ha på sparkontot enligt experten

/
/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00